Як Актив Банк став заручником за боргами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Актив Банк став заручником за боргами

Кредит&Депозит
1134
Актив Банк, який входить до групи середніх, п’ятий місяць поспіль не виконує зобов’язань перед вкладниками. 300 млн гривень рефінансування від НБУ він використовував для погашення боргів перед клієнтами, на думку опитаних Forbes експертів – колишніх акціонерів банку.
Тепер установа готується отримати стабкредит від НБУ, як і раніше, не розраховуючись із клієнтами – заморожено, зокрема, пенсійні рахунки. Проте тимчасову адміністрацію в цей банк не вводять. Чому це так і до яких наслідків може призвести?
Актив Банк входить до групи середніх за класифікацією НБУ. У банківській системі до початку другого півріччя 2014 року він посідав 47-ме місце з активами 3,5 млрд грн. Установа належала братам Андрію та Сергієві Клюєвим – вони разом із міноритарними акціонерами заснували цей банк ще 2001 року. Восени 2013-го стало відомо, що банк продано інвесторам – співзасновнику Данилові Волинцю й Оксані Маркаровій.
16 квітня 2014 року на загальних зборах акціонерів оголосили про те, що власники ТОВ «Актив Фінанс Груп», які контролюють 97% акцій банку, змінилися. Новими власниками стали 11 фізичних осіб, зокрема громадяни Російської Федерації. Їхнім представником є Олександр Антонов, а головою правління банку – Ігор Солнцев, який раніше працював у правлінні банків «Надра», «Форум» і Акордбанк.
Утім, банкіри, яких опитав Forbes, вважають, що де-факто власник міг і не змінитися – і банк, як і раніше, залишається в орбіті впливу перших власників.
Майже одночасно з юридичною зміною власників банк перестав виконувати свої зобов’язання перед клієнтами, при тому що до 1 квітня 2014 року фінустанова акумулювала понад 200 млн грн депозитів громадян України.
У Національному банку України Forbes запевнили, що їм відомо про проблеми з Актив Банком. «Ми стежимо за всіма проблемними установами», – пояснила голова НБУ Валерія Гонтарєва. Віднесення Актив Банку до групи проблемних супроводжувалося створенням плану фінансової стабілізації установи. Такі документи готують для отримання стабілізаційних кредитів НБУ. Зауважимо, що з початку 2014 року банк уже став одержувачем понад 300 млн грн рефінансування від НБУ, причому основну його частину було виплачено в першому кварталі. Це не допомогло.
Як тепер планують рятувати банк, у самому закладі не розголошують. «В основному акціонери розраховують на свої сили, але також і на підтримку НБУ. Сума планованого кредиту від НБУ на сьогодні перебуває у стадії узгодження і буде відома пізніше, – розповіли Forbes у прес-службі Актив Банку. – План фінансового оздоровлення банку не є публічною інформацією й містить елементи банківської таємниці, тому ми не можемо надати його для публічного ознайомлення».
Чи допоможе «Активу» стабкредит від НБУ, і куди пішли 300 млн рефінансування? «Всі отримані кошти було використано на виплати клієнтам банку − як юридичним, так і фізичним особам», − кажуть у самій фінустанові. За даними Forbes, у першому півріччі 2014 року банк мав провести кілька великих виплат. Він виступав гарантом у кредитах братів Клюєвих, оформлених у державному Укрексімбанку.
ВАТ «Завод напівпровідників» отримав кредитну лінію у держбанку в розмірі 8 млн євро і $1 млн. Гарант [Актив Банк] зобов’язався погасити борг протягом п’яти робочих днів після отримання першої письмової вимоги з оплати гарантій. Таку вимогу отримали 4 квітня − якраз напередодні чергової зміни власників в Актив Банку. 17 квітня банк відмовився погашати гарантії перед Укрексімбанком. Почалися судові розгляди.
За даними Єдиного реєстру судових рішень 24 липня Господарський суд міста Києва виніс рішення на користь держбанку, зобов’язавши Актив Банк сплатити 360 000 євро і $46 000. За даними Forbes, це не єдиний великий борг банку, погашення якого проводиться в судовому порядку. Таким чином, у введенні тимчасової адміністрації не зацікавлені інші фінустанови, які можуть через суд вимагати виконання зобов’язань перед ними.
«При введенні тимчасової адміністрації таким установам буде непросто домовитися. Банкам простіше спілкуватися з НБУ, впливаючи на те, щоб хтось залишався в групі проблемних − без введення тимчасової адміністрації. Якщо ж банк віддадуть у Фонд гарантування вкладів, який зараз приймає рішення щодо неплатоспроможних установ, вплинути на рішення адміністратора та Фонду буде складно», − пояснив Forbes один із банкірів на правах анонімності.
Як тепер планують рятувати банк? Одним із варіантів є виведення установи з кризи після впровадження тимчасової адміністрації. Такі випадки на ринку вже були. Наприклад, Промінвестбанк восени 2008 року намагалися придбати брати Клюєви. Після початку серйозних фінансових проблем і паніки клієнтів, викликаних низкою публікацій у ЗМІ, в банк ввели тимчасову адміністрацію.
У підсумку Промінвестбанк таки купили − але не Клюєви, а «Внешэкономбанк» РФ. Інший приклад − банк «Надра». Ця установа перестала виконувати зобов’язання перед вкладниками під час кризи восени 2008 року. Незважаючи на явні проблеми, банк отримував рефінансування у великих розмірах. Завершилося все введенням тимчасової адміністрації, після роботи якої «Надра» продали Дмитру Фірташу. Тобто позитивні приклади виведення банків із кризи на ринку є.
Однак із початку 2014 року жоден із проблемних банків не вдалося врятувати. На зборах акціонерів на початку серпня 2014-го Актив Банк прийняв рішення провести додаткову емісію − на 237,2 млн гривень. Акції мають бути розміщені між інвесторами банку. За даними Forbes, ідеться про великих вкладників − їх список із декількох десятків прізвищ є у розпорядженні Forbes. У тому числі серед них − Ігор Солнцев, який зараз і керує банком.
«Вкладникам, сума чиїх вкладів перевищує 200 000 гривень, тобто не підпадає під гарантії ФГВ, буде запропоновано стати власниками привілейованих акцій, які мають високу прибутковість і гарантію їх викупу через рік компанією ТОВ «Актив Фінанс Груп», − кажуть у банку. Однак сценарій із введенням тимчасової адміністрації в Актив Банк відразу ж після погашення боргів перед іншими банками поки що здається більш імовірним. Тому що після розрахунку з низкою великих клієнтів «Активу» буде непросто розплатитися з рештою кредиторів.
Віталій Кравченко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас