Суднобудівний завод Новинського винен кредиторам понад 1 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суднобудівний завод Новинського винен кредиторам понад 1 млрд гривень

Кредит&Депозит
830
Найбільшими кредиторами підконтрольного “​​Смарт-Холдингу” ПАТ “Чорноморський суднобудівний завод” (ЧСЗ, Миколаїв) Господарський суд Миколаївської області визнав криворізькі компанії ТОВ “Селект” (понад 291 млн грн) і “Консалтинг-Гамма” (понад 219 млн грн), а також ряд пов’язаних зі “Смарт-Холдингом” компаній і банків.
Відповідне визначення суд виніс 7 серпня в рамках провадження про банкрутство ЧСЗ, яке було ініційовано на початку цього року підконтрольним “Смарт-Холдингу” Балаклавським рудоуправлінням, затвердивши реєстр вимог кредиторів на загальну суму 1 млрд 23,517 млн грн.
Зокрема, серед великих кредиторів суд визнав підконтрольні “Смарт-Холдингу” Херсонський суднобудівний завод (понад 88 млн грн), Балаклавське РУ (понад 14 млн грн), “Юнекс-банк” (близько 64 млн грн, борг забезпечений заставою), “Смарт-Меритайм Груп”(близько 5 млн грн).
В реєстр включені також зобов’язання ЧСЗ перед належними “Смарту” банком “Форум” (близько 16 млн грн, борг забезпечений заставою), який зараз ліквідовується за рішенням Нацбанку України, і суднобудівним заводом “Океан” (понад 33 млн грн), на якому “Смарту “не вдалося закріпитися і банкрутства якого домагалася зазначена вище “Консалтинг-Гамма”. Ця компанія, яка разом зі “Смартом” свого часу була співвласником заводу “Запоріжнерудпром”, стала найбільшим кредитором “Океану” завдяки продажу йому інвестсертифікатів на 1,5 млрд грн.
Згідно держреєстру, у найбільших кредиторів ЧСЗ – “Селекту” і “Консалтинг-Гамми” – є також загальний власник, кіпрська компанія “Джурайніа Комершіал Лімітед”.
Відповідно до визначення суду, Чорноморський суднобудівний завод також заборгував значні суми податковим органам (понад 41 млн грн), Пенсійному фонду (близько 67 млн ​​грн) і своїм працівникам (майже 5 млн грн).
Серед великих кредиторів також петербурзьке ТОВ “Конкорд Менеджмент і Консалтинг”, борг перед якими в розмірі понад 146 млн грн сформувався за рахунок штрафу за невиконання контракту на будівництво, однак його вимоги віднесені до шостої черги.
У той же час суд відмовився визнати борг ЧСЗ перед сільськогосподарським підприємством “Нібулон” на 17,1 млн грн.
ПАТЧСЗ”, згідно з його даними, є найбільшим підприємством галузі. Зокрема, для будівництва суден і кораблів водотоннажністю до 105 тис. тонн завод володіє двома похилими стапелями, а його поточно-позиційне виробництво спеціалізоване для серійного виробництва суден дедвейтом до 9 тис. тонн. Виробничі дільниці і потокова лінія будівництва суден розміщені в єдиному критому приміщенні довжиною близько 400 м.
ЧСЗ, поряд з Херсонським суднобудівним заводом (ХСЗ), входить до складу суднобудівного субхолдингу Smart Maritime Group (SMG) групи “Смарт-Холдинг”, власником якої є бізнесмен Вадим Новинський.
Чистий прибуток ЧСЗ в 2013 році зменшився на 65,7% – до 0,21 млн грн, а виручка зросла майже вдвічі – до 195 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас