Учасники ринку попереджають про загрозу дестабілізації фінансової системи Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Учасники ринку попереджають про загрозу дестабілізації фінансової системи Росії

Світ
1116
«Ще недавно ми себе почували як BlackRock, як російський Calpers (пенсійний фонд вчителів Каліфорнії, один з найбільших в світі. -” Ведомости “): компанії, збираючись розміщуватися на внутрішньому ринку, приходили з презентаціями до наших керуючих, цікавилися нашим попитом – з’явилося розуміння, що НПФ зможуть забезпечити їх довгостроковими ресурсами», – розповідає Юрій Новожилов, виконавчий директор НПФ «Добробут», – фонд «нарівні з Lazard і Oppenheimer» брав участь в IPO «Алросы» в жовтні 2013 року, будучи якірним інвестором.
Це яскравий приклад того, як можуть працювати пенсійні накопичення, продовжує Новожилов, підкреслюючи, що ця інвестиція вже принесла застрахованим близько 25-30% річних, а російська компанія на російському майданчику за підтримки внутрішніх інвесторів провела успішне IPO. Тепер про це залишається тільки згадувати.
Де заховані гроші
Проіснувавши більше 10 років, накопичувальна пенсійна система зусиллями соціального блоку уряду на очах перетворюється на солідарну, де кошти розподіляються за принципом загального котла.
«У ситуації, коли враховується [тільки] позиція соціального блоку уряду, а не фінансового, ризики націоналізації всіх пенсійних накопичень зросли надзвичайно», – вказує президент Національної асоціації НПФ Костянтин Угрюмов.
Ці побоювання посилились після рішення уряду вилучити накопичувальні внески в 2015 р. Після такого рішення «зрозуміло, що питання вилучення грошей, що залишилися з НПФ рано чи пізно постане», визнає чиновник економічного блоку уряду. Ймовірну відмову від накопичувальної частини пенсії, визнала віце-прем’єр Ольга Голодець (див. інфографіку).
Питання про вилучення 1,1 трлн руб., які зараз зібрані в НПФ, в уряді не обговорювалося, заявив «Відомостям» заступник міністра фінансів Олексій Моїсеєв.
«Апетит приходить під час їжі. У 2014 р вилучили у НПФ 244 млрд руб. накопичень, в 2015 р. – 300-350 млрд, наступний етап – уряд намагається зрозуміти, як забрати у фондів решту накопичення», – каже керівник крупного НПФ, що обговорювала цю проблему з регулятором.
Без втрат зробити це неможливо, попереджають учасники фінансового ринку.
Де зберігаються гроші
З 1,1 трлн руб. наявних у НПФ накопичень суттєва частка – понад 440 млрд – розміщена в банківських депозитах і на рахунках (див. інфографіку). Банки цими грошима фондують своїх клієнтів – як ринкових, так і «родинних», пов’язаних з НПФ загальними акціонерами.
Особливо активно такі схеми стали розвиватися в останні три роки, коли на ринок прийшли нові інвестори: група «Открытие» (її акціонери контролюють НПФ електроенергетики і «Лукойл-гарант»), власник О1 Борис Мінц («Телеком-союз» і «Стальфонд» ), Анатолій Мотильов («Ренессанс жизнь и пенсии»), Микаил Шишханов (НПФ «Європейский» і два дрібних фонди), Євген Новицький (НПФ «Первый национальный» та «Мечел-фонд»).
440 млрд руб. – не така велика сума для банківської системи, відзначає керуючий портфелем УК «Альянс инвестиции» Олег Попов. В масштабах всієї системи ці обсяги «нечутливі», каже він: «Інша справа, що в деяких банках, особливо афілійованих із власниками НПФ, накопичення складають істотну частину пасивів банку і їх втрата здатна погіршити фінансову стійкість банку».
Найбільший інвестор на пенсійне ринку – група «Открытие» засобами накопичень частково фінансувала покупку Номос-банка (зараз – банк «ФК Открытие»). На його депозитах «є пенсійні гроші», вказували представники банку, не називаючи обсяги. Представники «Открытия» і його родинних фондів вчора не стали коментувати, як група оцінює наслідки можливого вилучення накопичень з НПФ і чи є джерела рефінансування, щоб замістити «пенсійне» фондування.
Приблизно стільки ж – близько 400 млрд руб. накопичень – НПФ вклали в корпоративні бонди. Це суттєво – обсяг рублевого боргу банків і компаній становить зараз близько 4 трлн, каже заступник гендиректора УК «Паллада Ессет менеджмент» Олександр Баранов. Але критеріям інвестування пенсійних накопичень відповідає лише чверть цього боргу – близько 1 трлн руб., відзначає він.
«Приватні пенсійні фонди в останні роки стали відігравати помітну роль в оборудках із залучення фінансування на внутрішньому ринку, їх підтримка буває важлива для емітентів», – каже керівник JPMorgan в Росії та СНД Ян Тавровський.
Як передати гроші
Якщо буде вирішено вилучити ці гроші з НПФ, виникає питання, як це зробити технічно, міркує топ-менеджер одного з фондів. «Втрати будуть величезні – це призведе до викиду паперів на фондовий ринок, обвалить ціни, і в кінцевому підсумку будуть збитки у самих застрахованих, і в них потім звинуватять приватні фонди», – переживає він.
В портфелях НПФ багато паперів з погашенням через 7-10 років, компанії-емітенти, плануючи управління своєю ліквідністю і графік запозичень, не планували заміщати ці гроші зараз – багато хто просто не зможе знайти рефінансування: зовнішні ринки закриваються, іноземні інвестори йдуть з рублевого корпоративного боргу, а російські банки самі відчувають нестачу ліквідності. «Деякі емітенти не зможуть уникнути дефолтів», – солідарні опитані «Відомостями» топ-менеджери десятка НПФ і керуючих.
«Єдиний варіант вилучення – за казахстанським сценарієм, активами», – говорить один з них (див. вріз). Якщо «змусять віддавати грошима», при розпродажах активів збережеться 30-40% номіналу накопичень, вважає він. Співрозмовники «Ведомостей» сподіваються, що «упускати ринок, висмикувати ці гроші з економіки уряд зараз не зацікавлений», а «кеш» на покриття дефіциту ПФР воно він отримав – у вигляді накопичувальних внесків за 2014-2015 рр.
Якщо бюджетові необхідні грошові кошти, то «в момент» знайти інвесторів з 1 трлн руб. на покупку цих активів неможливо – немає на ринку вільних грошей, каже Баранов: «Тому ЦБ доведеться надати ліквідність банкам на викуп цих фінансових активів».
«З невеликими втратами вдасться вийти з ОФЗ, але з корпоративними паперами виникнуть великі складності – при такому масштабному розпродажу ціни впадуть, а ряд емітентів не зможе знайти інші джерела рефінансування, це загрожує дефолтами», – вважає Баранов. На його думку, щоб уникнути втрат при продажу на ринку, розумно було б, якби Банк Росії, як регулятор, визначив ціни обліку активів, у які інвестовано пенсійні накопичення НПФ, для подальшого викупу: ліквідність на викуп швидше за все теж зможе дати тільки ЦБ.
Центробанк не коментує цю тему.
Де взяти гроші
Емітенти поки спокійні – в 2013-2014 рр. більшість компаній намагалися знизити боргове навантаження, скуповували свої борги з ринку, користуючись зниженням цін.
Ті з них, хто планує позичати на публічному ринку, хотіли б бачити пенсійних інвесторів. «Наявність на ринку інвесторів-НПФ для нас важлива – в числі інших вони забезпечують певний обсяг попиту і впливають на підсумкову ставку купона», – заявив представник «Ростелекома». За його словами, якщо НПФ почнуть розпродавати свої папери, це «в момент прямого ефекту не дасть». «Вважаємо, [ми] знайдемо, чим замістити ці джерела, проте в цілому відсутність пенсійних грошей на ринку може позначитися на подорожчанні фінансування», – каже він.
Вилучення всіх накопичень НПФ буде мати значення при розміщенні облігацій в майбутньому – залучити гроші буде ще складніше, міркує топ-менеджер великої сільськогосподарської компанії, який останній раз розміщував облігації в 2013 р.
«Загалом для ринку вилучення з НПФ близько 1 трлн руб. пенсійних накопичень – не дуже хороший сигнал», – вважає директор зі зв’язків з інвесторами групи ЛСР Юрій Ільїн. Для його компанії це не тягне жодних наслідків: «У нас в цілому знижується частка облігацій, і до того ж, коли ми їх розміщували, основними покупцями були банки, а не фонди».
Для «Россет» НПФ – «одне з важливих джерел ліквідності на російському ринку», каже представник держкомпанії: облігації компаній холдингу користуються високим попитом у НПФ. «Россети» готові до подібного розвитку подій, – повідомив представник компанії. – Ми розглядаємо диверсифіковані джерела, в тому числі ведемо переговори з східними сусідами».
Олег Сальманов, Поліна Гриценко, Марія Кунле, Аліна Фадєєва
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас