Китайський пластик завойовує Росію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайський пластик завойовує Росію

Фінтех і Картки
801
Китайські картки виходять на масовий російський ринок. Маловідомий Лайтбанк випускає в обіг 10 тис. карт платіжної системи UnionPay. Поки картки китайської системи не зможуть скласти повноцінну конкуренцію «пластику» міжнародних платіжних систем. Однак у UnionPay великі плани: через кілька років число її карток в Росії має вимірюватися мільйонами.
Повноцінний випуск карт UnionPay почнеться в Росії вже на наступному тижні. Невеликий приватний банк Лайтбанк першим завершив всю необхідну технічну підготовку для обслуговування таких карток у Росії і в четвер отримав партію карт через митницю, розповіло «Газеті.Ru» джерело в банку.
За словами представника банку, переговори про співпрацю з UnionPay банк почав ще два роки тому.
Зараз, у зв’язку з санкціями, потреба в таких картах виникла у клієнтів банку, які співпрацюють з китайськими партнерами в торговельній та промисловій сферах.
Першими зацікавилися торговельні та виробничі компанії, що працюють з китайськими партнерами, а також люди, які часто відвідують Китай і країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону.
Щоб прискорити процес підключення клієнтів до можливостей системи UnionPay, карти поки ввозяться до Росії прямо з Китаю. Це дозволило Лайтбанку не чекати узгоджень платіжної системи з російськими заводами-виробниками карт.
Перша партія з 10 тис. карт вже повністю розписана за попереднім замовленням, повідомляє джерело в банку, однак у найближчі два місяці банк має намір отримати ще 50 тис. карт цього платіжного оператора.
Ще кілька банків вже майже готові до випуску карт UnionPay.
За інформацією «Газети.Ru», дочірній банк China Construction Bank в Росії планує у вересні випустити на російський ринок більш 600 тис. таких карт. На стадії технічної підготовки, за інформацією «Газети.Ru», знаходяться декілька найбільших російських банків, в числі яких такі банки, як Газпромбанк і Альфа-банк.
За словами інформованого джерела, банк ВТБ може підключитися до випуску карт UnionPay через свій дочірній банк – Банк Москви. В Сбербанку ж від випуску карт UnionPay поки вирішили утриматися, маючи намір найближчим часом розвивати власну платіжну систему Про100.
В банках цю інформацію поки не коментують.
Деякі банки про партнерство з UnionPay вже оголосили публічно.
У липні про намір випустити 1 млн карт UnionPay повідомив банк «Восточный экспресс», який до цього емітував такі карти тільки для своїх співробітників, а в середу із заявою про співпрацю з UnionPay виступив МДМ-банк.
Раніше російські банки випускали тільки кобрендингові карти «Золотая корона – UnionPay». Так, МТС-банк почав емісію і видачу карт UnionPay виключно для Далекосхідного регіону в 2012 році, ставши першим банком РФ – емітентом карт UnionPay для розрахунків в юанях.
Тоді ж до наявного переліку карт, які приймають пристрої МТС-банку міжнародних платіжних систем були додані і карти платіжної системи UnionPay. На даний момент МТС-банк завершує підготовку емісії карт китайської платіжної системи для клієнтів у всіх регіонах присутності, маючи намір реалізувати першу масову емісію карт вже в кінці цього року.
Згідно з інформацією, вказаною на сайті ЦБ, платіжний оператор UnionPay був зареєстрований в Росії ще у вересні 2013 року.
За словами джерела «Газети.Ru» на ринку безготівкових платежів, повноцінно вийти на російський ринок UnionPay не могла з технічних причин: необхідно було знайти розрахунковий банк і вирішити безліч питань, пов’язаних з еквайрингом в торгових мережах. Зараз карти China UnionPay приймають банкомати та платіжні термінали майже 20 банків на території Росії, зокрема ВТБ24, МТС-банку, Сітібанку, Росбанка, банку «Русский стандарт».
Керівник відділу рейтингів кредитних інститутів «Експерт РА» Станіслав Волков зазначає, що використання таких карт в Росії і зараз може бути вкрай проблематичним.
«Важливо, щоб якомога більше банків брали карти UnionPay в Росії. Інакше без наявності юридичних угод про партнерство з UnionPay банки будуть проводити операції через довгий ланцюжок посередників, і комісія за зняття коштів в найближчому банкоматі буде суттєвою», – вказує він.
Раніше представники Центробанку неодноразово висловлювалися на користь присутності на російському ринку платіжних систем китайської UnionPay, японської JCB і міжнародних Visa і MasterCard.
Коментарі представників UnionPay на момент здачі матеріалу отримати не вдалося.
У липні представник UnionPay Фан Жігуанг повідомив журналістам, що платіжна система за останній час залучила 30 нових партнерів в Росії серед великих і дрібних банків. За його словами, через три роки кількість карт UnionPay в Росії перевищить 2 млн штук.
Ольга Адамчук
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас