Аграрії заявляють про надмірне зниження закупівельної ціни на соняшник в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграрії заявляють про надмірне зниження закупівельної ціни на соняшник в Україні

Аграрний ринок
1600
На поточному тижні стартували ціни на соняшник нового врожаю-2014. Закупівельні ціни відразу ж “відскочили” вниз на 400-500 грн і склали 3800 -4000 грн/тонну на умовах поставки EXW-елеватор та 4000-4200 грн/тонну на умовах поставки СРТ-завод. Про це повідомили в прес-службі Аграрного Союзу України.
“Через стрімку девальвацію гривні знизилися пропоновані ціни в доларовому еквіваленті до безпрецедентно низького рівня за останні роки. Так, в перерахунку за офіційним курсом гривні до іноземних валют ціна на соняшник склала 297 $/тонну на умовах поставки EXW-елеватор (в 2013 на аналогічну дату 344 $/тонну), 313 $/тонну на умовах поставки СРТ-завод (в 2013 р. на аналогічну дату 372 $/тонну)”, – йдеться в повідомленні.
В Аграрному Союзі України вважають, що в Україні відбулося надмірне зниження закупівельної ціни.
“Підтвердженням цьому може служити показник співвідношення рівня світових цін на соняшникову олію в портах Роттердама (Північна Європа) до рівня закупівельних цін на насіння соняшнику в Україні (умови поставки СРТ-завод). Цей показник підвищився до 2,7 одиниць, станом на 13.08.2014, проти 2,3 в середньому в 2014 р.. На аналогічну дату минулого року, він становив 2,5 одиниць”, – зазначили в організації.
Як пояснили експерти, традиційно, на початку сезону переробні компанії намагаються максимально занизити ціну, спекулюючи на прогнозах високого врожаю олійної.
“У поточному році додає нестабільності ще й значне коливання курсу валют і невизначеність з його рівнем надалі. Всі ці ризики переробні підприємства намагаються закласти в закупівельну ціну. Однак, наші оцінки свідчать, виходячи зі співвідношення рівня світових цін на соняшникову олію та рівня закупівельних цін на насіння соняшнику в Україні. Зараз рівень цін на новий урожай соняшнику є необґрунтовано низьким”, – зазначили в АСУ.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас