Деталі майбутньої люстрації: як і хто пройде перевірку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Деталі майбутньої люстрації: як і хто пройде перевірку

Казна та Політика
1299
«Говорили, балакали, сіли і заплакали!». Напевно б так охарактеризував «бажання» нинішніх можновладців провести обіцяну люстрацію перший президент незалежної України Леонід Кравчук. На камери депутати, чиновники та політики мало не щодня говорять про необхідність повного перезавантаження влади та очищенні силових структур від зрадників. «За це стояв Майдан і гинуть наші герої в Донбасі», – хором повторюють нардепи. Але від слів до справи перейти виявилося куди складніше. Та й мало хто до кінця розуміє, що таке та сама «люстрація», як її проводити, як вирахувати і ким замінити корумпованих і винних перед українцями нардепів, силовиків, правоохоронців та чиновників. «Сегодня» проаналізувала всі законопроекти, зареєстровані в Раді, пропозиції Кабміну і президента і запитала, що про люстрацію думають самі судді, міліціонери, прокурори і депутати.
НЕ ГОЛОСУЮТЬ. Останні пленарні дні показали, що слуги народу проводити люстрацію не поспішають. У вівторок законопроект авторства відразу 15 нардепів з лав колишньої коаліції та активістів Люстраційного комітету (його створили відразу після втечі Віктора Януковича. – Авт.) Про очищення влади навіть не включили до порядку денного – не вистачило голосів. Замість нього, жартома, погодилися розглянути в першому читанні 338 голосами документ регіонала Сергія Матвієнкова, який забороняє балотуватися на майбутніх виборах в Раду нардепам 1-7 скликань. «Турчинову грандіозний респект! Депутати просто постібались. Зрозуміло, що на ухвалення в цілому голосів у цього документа немає. Але Турчинов «причепив» до нього всі інші люстраційні закони, як альтернативні. Браво!»- Написав на своїй сторінці в Facebook депутат від «Батьківщини» Леонід Ємець. В четвер, на другому на цьому тижні пленарному засіданні спікер Олександр Турчинов пригрозив: «Депутати не розійдуться, поки не буде прийнято закон про люстрацію». Мабуть, нардепи дійсно злякалися свого начальника – на вечірньому засіданні вони відхилили жартівливий проект Матвієнкова, і прийняли в першому читанні обіцяний закон «про очищення влади». Напевно Рада повернеться до розгляду цього питання на наступній осінній сесії у вересні. Але не факт, що і через два тижні у парламентаріїв з’явиться політична воля на прийняття закону про чистку в своїх рядах у другому читанні.
В ПЛАНАХ. Жарти жартами, але прийняти закон про очищення влади нардепам варто було б. «Він дасть нам можливість дійсно оновити персональний склад держапарату», – сказав нам міністр юстиції Павло Петренко. В принципі, так зване очищення влади міністерства, відомства та й сама Рада можуть провести самостійно. Але на думку членів Кабміну, якби їхні дії були підкріплені законом, вдалося б уникнути юридичних негараздів.
РАДА: нардеп зможе відмовити в перевірці
Ухвалений вчора в першому читанні закон про очищення влади передбачає перевірку нардепів і міністрів, працівників апарату Ради і Кабміну (навіть прибиральниць), військових і суддів, силовиків, а також тих, хто планує спробувати свої сили в цих структурах. Крім документів та особистих даних, той, хто перевіряється повинен подати свою декларацію та декларацію про доходи близьких йому людей: чоловіка, дружини, батька, матері, вітчима, мачухи, сина, дочки, пасинка, падчерки, рідного брата, рідної сестри, діда, баби, прадіда, прабабусі, внука, внучки, правнука, правнучки, а також осіб, з якими він живе в цивільному шлюбі.
РАДА. Таку ж перевірку повинні пройти і нардепи, якщо закон ухвалять у другому читанні та його підпише президент. Якщо дані, подані людиною будуть правдивими, за законом – люстрацію він пройшов. Але і в цьому пункті є свої тонкощі: чиновник, нардеп чи претендент на роботу в держапараті може проходити перевірку тільки за добровільною письмовою згодою. У разі відмови його можуть не взяти на роботу або навіть звільнити. Але це стосується тільки силовиків і чиновників, суддів і прокурорів (останніх – за рішенням суду). Але немає пункту, що робити з нардепом, який відмовився проходити люстрацію: адже просто звільнити його не можуть (Рада повинна проголосувати за позбавлення мандата. – Авт.). У профільному комітеті Ради сподіваються запропонувати такі правки до документа до другого читання.
ВИБОРИ. За словами Петра Порошенка, кращою люстрацією для Ради стануть осінні перевибори. Але і в цьому питанні є проблема. Судячи з останніх подій під куполом, на «люстрацію» за президентським сценарієм нардепи підуть по старій, змішаній системі, адже за пропорційну систему з відкритими списками не дають голоси мажоритарники (яких в Раду сьогоднішнього скликання на виборах в 2012-му пройшло 225 осіб. – Авт.). Активно лобіюється також ідея зниження прохідного бар’єру, особливо – комуністами, регіоналами і деякими позафракційними, чиї рейтинги зараз падають. Але такий варіант всіляко відкидають в рядах колишньої коаліції. «Якщо ми почнемо знижувати прохідний бар’єр, то участь у виборах зможе взяти велика кількість партій, які фінансуються РФ», – вважає глава фракції «УДАР» Віталій Ковальчук. Втім, як розповіли «Сьогодні» джерела в оточенні президента, Порошенко вже відмовився від можливості зниження бар’єру. «Раніше ця можливість лобіювалася деякими регіоналами та свободівцями в обмін на повернення на політичну арену блоків», – сказав нам джерело.
 
СУДДІ: «А віз і нині там»
Але якщо з люстрацією парламенту більш-менш зрозуміло, то в ситуації з силовиками, прокурорами і суддями поки все туманно. Головний камінь спотикання, за словами міністра юстиції, – низька зарплата. «Взяти юриста, що працює в приватному секторі. Мінімальна зарплата випускника вузу, який прийшов на роботу в юридичний відділ приватної компанії, – $ 500. У нас такої зарплати немає навіть у керівника Держвиконавчої служби цілої області, а у нього в підпорядкуванні до тисячі чоловік. Ми самі себе обманюємо. Зарплату держслужбовців потрібно збільшити мінімум рази в два», – сказав нам Петренко, ще раз вимагаючи від Ради ухвалити проект про люстрацію.
СУДИ. З ним погоджуються і працівники судової системи, з якими поспілкувалася «Сегодня». Екс-голова Печерського суду Києва Микола Замковенко каже, що вина в затягуванні питання очищення влади повністю лежить на нардепах, яких самих треба люструвати: «Треба діяти як в Грузії: швидко, рішуче і безкомпромісно. У нас, як і там, чимало молодих, перспективних кадрів, незіпсованих, які не бажають працювати по-старому, – коли все дерибанять, користуючись заступництвом правоохоронних органів і суддів!».
Вдалося поспілкуватися «Сегодня» і з екс-главою Апеляційного суду Львівської області Ігорем Зваричем, який проштрафився свого часу (засуджений на 10 років за хабар у $ 100 тис. – Авт.), і який продовжує відбувати покарання у Менській колонії. На його думку, люстрацію потрібно починати з тих, хто ще при Союзі співпрацював з комуністичним режимом, був членом КПРС, займав керівні пости в компартії і комсомолі. «Комунізм і фашизм однаково злочинні режими. Не може бути суддею секретний співробітник КДБ, НКВД, МГБ, МВС, СБУ – нинішній або колишній. Ні той, ні інший не можуть бути незалежними, об’єктивними при винесенні вироків і рішень», – вважає суддя-«колядник». Також, на думку Зварича, обов’язковим має стати контроль доходів і витрат не тільки самого судді, а й членів його родини. «Та й суддів повинні призначати не президент чи Рада, а вибирати народ», – підсумував Зварич.
ПРОКУРАТУРА. А ось прокурори, з якими нам вдалося поспілкуватися, були не настільки багатослівні. Старший помічник генпрокурора Володимир Стретович якраз і займається реформуванням органів прокуратури. «Своє уявлення у мене є і залишається таким, яким було протягом декількох останніх років, поки був політиком: люстрація потрібна. Але зараз займаюся тим, що вивуджую з інтернету всю інформацію, яка там з’являється про роботу прокурорів та працівників прокуратури (про хабарі і неправомірні дії прокурорів. – Авт.)», – Відповів нам Стретович. Про результати такого моніторингу, і про можливе покарання, яке понесли винні, він нам не розповів. Чого не скажеш про начальника одного з відділів ГПУ Василя Кравченко: він обурений новими кадровими призначеннями в прокуратурі. «Навряд чи хтось буде сперечатися про необхідність люстрації в ГПУ. З приходом нового керівництва в ГПУ отримали призначення ті, яких ми колись перевіряли і до кого були питання у нашого управління внутрішньої безпеки. Йдеться про деяких прокурорів областей, їх заступників, начальників управлінь та відділів. Є люди, які по кілька років взагалі не працювали в органах прокуратури, а потім повернулися – і тепер їх представляють вже як люстрованих, кристально чистих фахівців! Не люстрація, а знущання. У мене навіть вірші на цю тему є, коли-небудь запропоную, якщо погодяться надрукувати…»- сказав нам Кравченко.
 
МВС: перевірять навіть прибиральниць
Незалежно від того, чи буде прийнятий закон про люстрацію, в МВС вже заявили, що проведуть її власними силами. За словами радника глави МВС Антона Геращенко, у відомстві збираються серйозно почистити ряди міліціонерів по всій країні, але основний упор, безумовно, зроблять на правоохоронців Сходу. «Для того, щоб провести люстрацію міліції на Донбасі, його спочатку потрібно звільнити. У нас є агентурні дані про людей, які «нерівно дихали» по відношенню до ДНР і ЛНР. Також ми маємо намір розглянути заяви громадян, постраждалих від дій міліціонерів, – повідомив нам Геращенко. – Ще ми перевіримо співробітників на детекторі брехні. Серед питань буде таке: чим займався під час приходу терористів на Донбас».
За словами Геращенко, під час процесу люстрації буде також «зважена» шкода, яку нанесли і співробітники при погонах, і ті, хто працює в міліції за вільним наймом – наприклад, сантехніки або прибиральниці райвідділів. «Ці працівники приносили присягу, тому будуть просто звільнені – як особи, які не дорожили своїм місцем роботи», – розповіли нам в МВС. Звільнять також міліціонерів, які змінили присяги, але не вчинили серйозних злочинів – а ті, хто вчинили, будуть відповідати за всією суворістю закону, обіцяють в МВС.
Днями Геращенко опублікував список з 150 прізвищ міліціонерів Донбасу – всі вони, за його словами, від прибиральниць до заступників начальника, підлягають люстрації. «Ці списки потрапили до мене завдяки чесним співробітникам міліції, які знайшли спосіб вилучити ці документи і передати в МВС», – повідомив Геращенко.
 
ЛЮСТРАЦІЯ СИЛОВИКІВ РОЗПОЧНЕТЬСЯ З ПРИЙНЯТТЯ ЗАКОНУ ПРО ПОЛІЦІЮ
Для люстрації силових структур одного лише прийняття проекту «про очищення влади» недостатньо. За словами Петра Порошенка, люстрація в правоохоронних органах почнеться з прийняття нового закону про поліцію (не міліція. – Авт.). «Наприклад, 90% керівництва правоохоронних органів Донецької області відмовилися проходити перевірку на детекторі брехні і подали рапорти про відставку», – говорив президент. У такій ситуації дійсно потрібен новий закон про правоохоронців: за словами нардепів, в документі пропишуть нову систему атестації силовиків – над цим трудиться Кабмін. А прийняттям нового закону про поліцію, за словами Порошенка, займеться вже новообраний склад парламенту – адже сьогоднішній навіть закон про вибори змінити не може.
ДЕТЕКТОРИ. До речі, перевірка силовиків на поліграфі, про яку говорив президент, – справа добровільна. Та й деякі юристи вважають цей метод, по-перше, недостатньо об’єктивним (мовляв, і цей прилад можна при великому бажанні обдурити), а по-друге – неправомірним, оскільки його застосування не регламентоване жодним законодавством. Ми попросили висловитися щодо цього поліграфолога-експерта Валерія Волкова. «Для керівництва слідчих і правоохоронних органів поліграф небезпечний, оскільки заважає приховувати істину в питаннях благонадійності і профпридатності, – говорить експерт. – Звідси й негативна реакція більшості керівників на його застосування. Деякі поліграфологи самі раніше працювали в правоохоронній системі, і коли людина приходить на перевірку, вони вже бачать в ній винного, тому вони не можуть бути відповідальні за проведення люстрації. Сам поліграф, як інструмент виміру певних параметрів організму, в принципі нічим не відрізняється від звичайного термометра або кардіометра – він показує тільки правдиві дані на даний момент часу. Все залежить від вживаної методики детекції брехні, і головне – досвіду фахівця, який проводить опитування. Людина, звичайно, має право відмовитися від тестування. Але в цьому випадку вона повинна визнати і право роботодавця відмовити в прийомі на пороховий завод».
СБУ. У розумінні силовиків люстрація – це не тільки звільнення старих, небажаних кадрів. «Це готовність змінити своє мислення для роботи в сьогоденні і майбутньому. Щоб люди були готові відповісти перед суспільством, за які заслуги вони отримали квартиру або здобули якісь матеріальні блага. Дуже важливо, щоб ті, хто приходить до Служби, розуміли: через рік, два, три їх можуть запитати, за рахунок чого вони придбали престижне житло. І вони повинні чесно відповісти», – поділився з «Сьогодні» своїм баченням директор Галузевого держархіву СБУ Ігор Кулик.
Інші силовики розповіли нам, що «містечкова» люстрація в рядах Служби відбувається кожного разу, коли змінюється голова. «Приходить новий керівник і приводить свою команду, а стара виявляється не при справах. Те ж саме – і в облуправліннях. Призначається новий начальник, який підтягує тих, з ким десь перетинався, навчався, працював. І виникає не дуже приємна картина. Лейтенант, старший лейтенант розуміє, що йому ніколи не вирости ні до підполковника, ні до полковника, оскільки ці звання отримають інші. Лейтенант розуміє: щоб просуватися по службовій драбині, потрібно бути пронирою – крутитися, наводити мости з потрібними людьми, прогинатися. Говорячи про люстрацію в органах безпеки, потрібно мати на увазі і громадський контроль за їх діяльністю. А він може бути тільки при громадянському суспільстві. Але у нас тільки розмови про це йдуть, хоча і перший Майдан, і другий – це кроки в напрямку такого суспільства. Дуже не хочеться, щоб люстрацію забалакали, а прийдешнє скорочення управлінського апарату під приводом оптимізації призвело потім до… його розростання, що вже неодноразово відбувалося і в СБУ, і в інших відомствах», – сказав нам екс-заступник голови СБУ Анатолій Бєляєв.
«ВР люструють до 9-го скликання»
Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій
Ідеальна модель люстрації Ради – пропорційна система з відкритими списками і прозоре фінансування виборчої кампанії з держбюджету. А всі ці закони про люстрацію – штучні критерії та спосіб розправитися зі своїми політопонентами, щоб наростити рейтинг. Справа навіть не в старій системі, по якій пройдуть осінні вибори. Як забезпечити чесність виборів, якщо фаворитів гонки продовжують фінансувати великі бізнесмени? Новий парламент буде перехідним – він повинен прийняти проект про вибори на пропорційній основі з відкритими списками. За цією системою обиратимуть Раду 9-го скликання, яка вже пройде обіцяне очищення.
Олексій Гарань, професор кафедри політології НаУКМА
Що стосується, наприклад тих, хто голосував за скандальні закони 16 лютого (приміром, що вводять кримінальну відповідальність за наклеп в ЗМІ. – Авт.)… Вважаю, що частині з них можна пробачити їх вчинок – в критичний момент вони підставили плече і увійшли до складу коаліції. Якщо збережуть 5% прохідний бар’єр, є ймовірність, що комуністи в новий парламент не потраплять. Не пройдуть і колишні регіонали, які зараз згуртувалися в «Партії розвитку України». А ось по мажоритарці деякі потрапити в Раду можуть – наприклад, представники Радикальної партії Олега Ляшка. А щоб у нардепів нового скликання було менше спокус, потрібно позбавити їх пільг.
Зеленюк Христина, Ігор Сєров, Олександр Ільченко, Олексій Біловол
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас