Гучний скандал: прибуток від українських лотерей йде спонсорам армії РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гучний скандал: прибуток від українських лотерей йде спонсорам армії РФ

Фондовий ринок
4119
Власник української лотереї «Патріот» росіянин Олег Бойко офіційно фінансує армію.
Про це йдеться в сюжеті телепрограми «Наші гроші».
ПрАТ «​​Патріот» через кіпрську «Cehriba Investments Limited» входить в інвестиційний холдинг Finstar, яким володіє російський мільярдер Олег Бойко. Власник «Патріота» має лотерейний бізнес і на батьківщині. У Росії Бойко є оператором лотереї «Перемога», доходи від якої направляє на підтримку російської армії.
Російські витрати бізнесмен, очевидно, компенсує в Україні. Адже перерозподіл доходів в Україні більш лояльний до бізнесменів. У Росії, крім податків, оператори сплачують державі ще 10% від доходів.
Крім «Патріота» в Україні діє ще два оператора: ТОВ «М.С.Л» і компанія «Українська національна лотерея».
ТОВ «М.С.Л» – підконтрольна одному з найбагатших росіян – Михайлу Фрідману.
«Українська національна лотерея» – належить офшору з Віргінських островів «Олімпік Голд Холдінгз Лімітед».
За 2,5 року офіційно вони заробили 3 млрд грн, відрахування до бюджету склали 720 млн грн. Ще 13,5 млрд потрапили в призовий фонд.
Зате держава створила для лотерейників максимально пільгові умови. Справа в тому, що з березня 2014 р. всі оператори українських лотерей працюють без ліцензій і сплати за свою діяльність.
Відповідно до Закону «Про державні лотереї» від 2012 року, який скасував старі ліцензії, якщо держава не створила нових нормативно-правових актів, оператори продовжують свою діяльність без ліцензій.
Регулятором на лотерейному ринку є Міністерство фінансів. Однак це відомство за останні два роки не ініціювало ніяких змін в закон та не підготувало документи для ліцензування.
В 2010-му тодішній глава Мінфіну Віктор Пинзеник пропонував підвищити вартість дозвільного документа до 40 млн грн за один вид гральної діяльності. Зараз, видавши операторам ліцензії, держава змогла б виручити не менше 160 млн грн.
Варто відзначити, що слово «державний» у назві лотерей абсолютно не означає, що держава має до цього відношення.
Російський бізнес заробляє в Україні також на постачанні ігрових автоматів, зокрема для мережі гральних закладів КІНГ, які сьогодні продають теж ніби лотерейні квитки через «спеціальні термінали»
«Перші термінали були вироблені в Росії. Згодом почали виробляти і в Україні», – запевняє Сергій Бойко, юрист компанії «Лотостар», яка володіє мережею гральних закладів «КІНГ».
Юрист стверджує, що раніше автомати для клубів «КІНГ» виготовляла російська компанія «martGames», а нині українське ТОВ «ЛОТОПРОМ».
Однак в судовому реєстрі є справа про імпорт ігрових автоматів з Росії.
Компанія «Укрлотопром» судилася проти Сумської митниці через завищені тарифи за перевезення ігрових автоматів. Засновником «Укрлотопрома» є власник «Лотопрома» Валерій Ромашов. А виробником автоматів, які бізнесмен завозить з Росії в Україну – російська компанія «Сталь-Ком».
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас