Нацбанк обіцяє врятувати гривню від падіння вже найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк обіцяє врятувати гривню від падіння вже найближчим часом

Валюта
1697
Вчора гривня встановила новий антирекорд: вона подешевшала до історичного мінімуму – 13,139 грн/$. Таким став новий офіційний курс НБУ, який тепер регулятор встановлює щодня за підсумками міжбанківських торгів.
Експерти кажуть: незважаючи на АТО і пов’язане з нею істотне падіння виробництва в Донбасі, реальний курс гривні до долара має бути не вище 11 грн. А нинішні 13 і більше – наслідки непродуманих заяв політиків (наприклад, що завтра Росія вторгнеться в Україну. – Авт.), і викликане цим різке зростання попиту на долари серед населення та бізнесу. Свою лепту внесли і деякі банки, які, розгойдуючи курс, наживаються на продажу валюти.
ВАЛЮТИ НЕМАЄ. «Сегодня» промоніторила десяток банків Києва – від великих державних до невеликих приватних. Курс коливався в широких межах: покупка – від 12,4 до 12,8 грн/$, а продаж – від 12,99 до 13,50 грн/$. Черг та ажіотажу не було ніде – втім, як і валюти.
На прохання продати $ 1000 у відділенні одного з банків нам запропонували лише $ 200, в іншому – $ 300, у третьому… $ 20. У решті на продаж не було взагалі ні цента. «Нас з головного офісу ще підкріплювали валютою, чекаємо. Клієнти нічого зараз не здають», – роз’яснили нам у відділенні великого банку з іноземними інвестиціями. Євро не було ніде – ні тисячі, ні навіть 10, а курс продажу коливався від 17,6 до 18,3 грн/євро.
За словами заступника голови правління банку «Фінанси і кредит» Ігоря Львова, продавати або купувати валюту, визначає керівництво фінустанови: «Можливо, якомусь банку потрібна гривня для розрахунків, а хтось, навпаки, хоче заробити на вигідному курсі вже сьогодні».
ВИННА ВІЙНА. «Потрібні рішучі дії Нацбанку, щоб припинити панічне зняття валюти з рахунків, інакше курс буде валитися і надалі, – говорить президент Украналітцентру Олександр Охрименко. – Попит на долари не встигає за пропозицією, так як всі, у кого є валюта (банки, експортери. – авт.), зараз її притримують. Не здивуюся, якщо на цій хвилі ми завтра побачимо на цінниках 15 грн за долар, і через місяць – і всі 20!».
Про причини різкого стрибка долара вчора в Раді звітувала і глава Нацбанку Валерія Гонтарєва. За її словами, у всьому винна війна в Донбасі, яка підігріває паніку в суспільстві, а насправді долар повинен коштує не більше 11,9 грн. НБУ, безсумнівно, буде намагатися стабілізувати ситуацію, обіцяла Гонтарева.
Для цього будуть використовувати ринкові заходи (в тому числі – і виходити з валютними інтервенціями на міжбанк. – Авт.), але більш радикально вплинути на курс регулятор не може, адже ми обіцяли МВФ відпустити гривню у «вільне плавання». І, якщо порушимо цю обіцянку, ризикуємо залишитися без другого траншу кредиту. Також Гонтарева пригрозила, що «при значному розбалансуванні міжбанківського валютного ринку НБУ буде змушений використовувати і адмінобмеження (у банків-спекулянтів відбиратимуть ліцензії. – Авт.)».
Олександр Панченко, Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас