Послаблення довіри до економіки ФРН ставить під загрозу відновлення єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Послаблення довіри до економіки ФРН ставить під загрозу відновлення єврозони

Світ
364
Ослаблення темпів економічного підйому в єврозоні та збільшення напруженості у відносинах з Росією негативно позначилися на довірі споживачів і бізнесу до економіки Німеччини, що ставить під загрозу відновлення економіки регіону, пише газета Financial Times.
Офіційні дані про ВВП Німеччини, які буде опубліковано 14 серпня, як очікується, вкажуть на стагнацію в економіці країни в другому кварталі. За оцінками експертів, опитаних агентством Bloomberg, німецький ВВП в квітні-червні зменшився на 0,1% порівняно з попереднім кварталом після підйому на 0,8% в січні-березні.
Президент Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі минулого тижня попередив, що погіршення відносин з Росією в результаті українського конфлікту послабить темпи відновлення європейської економіки в другому півріччі 2014 року.
Економічне зростання в єврозоні вже виглядає досить нестійким, оскільки Італія повернулася до рецесії, тоді як економіка Франції залишається слабкою.
ВВП єврозони в другому кварталі поточного року, як очікується, збільшився на 0,1% порівняно з першим кварталом, коли підйом становив 0,2%. Ці дані також будуть опубліковані 14 серпня.
Економіка Німеччини залишається однією з найсильніших в єврозоні, проте очікування, що її підйом підтримає більш слабкі країни регіону, тепер здаються сумнівними, пише FT.
“Хороший старт року підштовхнув нас до підвищення прогнозу зростання німецького ВВП на цей рік до 1,8% з 1,5%, – відзначає аналітик Deutsche Bank Штефан Шнайдер. – Краще нам було тримати наші роти на замку”.
Тепер банк знизив прогноз зростання ВВП ФРН на 2014 рік до 1,5%.
Наслідки українського конфлікту привели до різкого зниження замовлень німецьких промпідприємств у червні, а також ділової довіри до економіки ФРН.
“Не можна говорити про те, що підйом економіки завершився, все це лише нагадує нам, що emerging markets несуть в собі певні ризики, – говорить головний економіст Commerzbank Йорг Крамер. – Німецька економіка значною мірою орієнтована на експорт і не може бути несприйнятливою до того, що відбувається за кордоном”.
“Бізнес-цикл залежить від довіри до економіки. Телевізійні картинки серйозних конфліктів в країнах, які знаходяться від нас недалеко, а також постійні розмови про санкції можуть позначитися на довірі навіть якщо прямий ефект від санкцій незначний”, – відзначає аналітик Berenberg Economics Хольгер Шмідінг.
Незважаючи на те, що більшість експертів сходяться на думці про те, що ескалація українського конфлікту позначиться на обсязі інвестицій в економіку, їх думки щодо наслідків введення Росією санкцій різні.
“Прямі зв’язки між Німеччиною і Росією не достатньо істотні, щоб викликати різке ослаблення економіки, якщо це відбуватиметься на тлі глобального підвищуючого циклу”, – говорить економіст Goldman Sachs Дірк Шумахер.
“Нам варто фокусуватися на звичайних ризиках, наприклад, уповільненні темпів зростання глобального попиту, – відзначає Річард Барвелл з Royal Bank of Scotland. – Нічого страшного, якщо економіка не буде рости протягом одного-двох кварталів. Однак, з урахуванням низьких показників активності і інфляції ми дуже близькі до несприятливої ​​картини економіки”.
На частку Росії припадає близько 3% німецького експорту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас