Китай тестує ослаблення грошово-кредитної політики для підтримки економічного зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай тестує ослаблення грошово-кредитної політики для підтримки економічного зростання

Світ
163
Китай в минулому кварталі проводив ослаблення грошово-кредитної політики найшвидшими темпами за майже два роки, свідчать дані агентства Bloomberg. На думку експертів, таким чином Пекін перевіряв, наскільки знизилася ефективність кредитування в якості засобу підтримки економічного зростання країни.
У липні Bloomberg створив новий індекс грошово-кредитних умов China Monetary Conditions, який поєднує дані про темпи зростання кредитування, реальні процентні ставки та ефективний валютний курс Китаю з 2003 року. Цей індекс в II кварталі підскочив на 6,71 пункту в порівнянні з попередніми трьома місяцями, до 82,81 пункту. Підйом став найістотнішим з липня-вересня 2012 року, при цьому в травні і червні показник вперше з січня 2012 року перевищував 80 пунктів два місяці поспіль.
За оцінками аналітиків, опитаних агентством Bloomberg, обсяги нового кредитування в липні досягли рекордної величини для цього місяця. Дані, як очікується, будуть оприлюднені до 15 серпня.
При цьому інфляція в Китаї залишається нижче планового рівня в 3,5% (2,3% у липні), що залишає центральному банку істотні можливості для подальшого ослаблення грошово-кредитної політики в разі потреби.
“Центральний банк більше стурбований інфляцією і фінансовими ризиками, а уряд – темпами зростання економіки і зайнятості. Зростання відновиться в II півріччі, і це дозволить центральному банку утриматися від подальшого розширення обсягів кредитування та ліквідності”, – вважає старший економіст гонконгської філії Citigroup Inc. по Китаю Дін Шуан.
За даними Bloomberg, у першій половині поточного року кожен долар нових кредитів забезпечував зростання ВВП на 20 центів (ефективність 20%). У 2012-2013 роках співвідношення становило 29%, в ​​докризовому 2007 році – 83%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас