Чи можуть фонди призвести до кризи? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи можуть фонди призвести до кризи?

Світ
535
У 1980-ті рр. вогнищем була Латинська Америка; наприкінці 1990-х рр. – Росія й Південно-Східна Азія; у 2007-2008 рр. – Американські банки й ринок нерухомості.
Сьогодні дехто побоюється, що нова криза станеться в секторі управління активами.
Компанії сектора контролюють $87 трлн. (сума порівнянна з обсягом три чверті банків); найбільший в світі інвестиційний фонд BlackRock управляє активами $4,4 трлн., що більше, ніж на балансі будь-якого банку-гіганта.
Після нещодавньої фінансової кризи регулятори посилили правила ведення бізнесу для банків: тепер вони повинні мати більше капіталу і достатній обсяг ліквідності, щоб справитися з короткостроковим тиском. Але це може бути актом “останнього і рішучого бою”. Маючи ситуацію, коли банки різко знизили видачу кредитів, компанії все більш активно звертаються до боргових інструментів (які в основному належать інвестиційним фондам) для кредитування, пише британський журнал The Economist.
Компанії з управління активами вже ставали причиною фінансових проблем у минулому. Крах у 1998 р. хеджевого фонду Long Term Capital Management, яким керували ветерани галузі, професор, і два нобелівські лауреати, призвів до справжнього шоку на Уолл-Стріт й термінового втручання ФРС. Спроба врятувати два хеджеві фонди стала однією з основних причин колапсу Bear Stearns у 2008 р.
Того ж року фонд грошового ринку, яким керувала група Reserve, оголосив, що чиста вартість його активів впала нижче за $1 (“break the buck”), внаслідок чого ФРС знову довелося терміново втручатися.
Всі ці події досить сильно турбують регуляторів. У січні міжнародна організація Financial Stability Board (Рада з фінансової стабільності) опублікувала консультаційну статтю, в якій пропонується кваліфікувати компанії з управління активами як “системоутворюючі фінансові інститути”, а їхню діяльність жорстко регулювати.
В останній доповіді Банку Англії висловлюється побоювання щодо пенсійних фондів і страхових компаній, які більше не виконують стабілізаційну роль на ринку, і все частіше використовують короткострокове падіння ринку для отримання прибутку, скуповуючи дешеві активи.
У відповідь сектор управління активами висловлює свої контраргументи. По-перше, фонди виступають як розпорядники капіталу клієнтів, який розміщується на окремих рахунках (з третьою стороною вони виступають як охоронці). Такі банки як Lehman Brothers, навпаки, спекулюють грошима клієнтів від свого імені.
Навіть якщо компанія з управління активами оголосить банкрутство, то її фонди будуть переведені конкуренту без втрат для інвесторів. Сотні пайових фондів закриваються щороку, а їхній відхід має мінімальний вплив на ринок і не вимагає порятунку від уряду.
По-друге, порівняння з банками некоректне; за винятком хеджевих фондів, компанії з управління активами намагаються не працювати з позиковими коштами. Баланс BlackRock лише $8,7 млрд, а HSBC майже $2,7 трлн, що в 300 разів більше. Таким чином, фонди менш уразливі до несподіваного падіння цін на активи, ніж банки, що підтвердила криза 2008 р.
По-третє, є мало підтверджень того, що компанії з управління активами стають причиною паніки на ринку. За даними загальнонаціональної некомерційної організації The Investment Company Institute, восени 2008 року або коли фондовий ринок перебував на найнижчій точці, на пайові фонди припадало лише 6% від всіх продажів акцій в Нью-Йорку.
Всі ці доводи досить переконливі і регулятори не приховують, що перебувають у складному становищі, немов між молотом і ковадлом. Їхня мета передбачити майбутні кризи, які можуть виявитися не схожі на минулі. Слідуючи цієї логіки, вони уважно стежать за тими секторами, в яких ще не було кризи.
Цю тривогу можна порівняти з ризиком у відомій грі “Бий крота” (Whack-a-mole), коли молоточок б’є по одному місцю, а іграшковий кріт вистрибує з іншого місця.
Деякі проблеми, про які турбуються регулятори, з’явилися частково з їхньої вини. Так, наприклад, відсутність ліквідності на ринку корпоративних облігацій стала наслідком введених обмежень після кризи. Якщо регулятори цього разу вирішать “надавити” на інвестиційні фонди і компанії з управління активами, то вони можуть отримати ситуацію, схожу з грою “Бий крота”.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас