Чи варто очікувати українцям туристичну кризу на кшталт російської? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи варто очікувати українцям туристичну кризу на кшталт російської?

Світ
1857
В Росії розгорілась криза в туристичній галузі. Спершу день за днем з’являлись повідомлення про те, що та чи інша туркомпанія призупиняє свою діяльність, а тепер на межі виявився і найбільший замовник чартерів з Росії. Чи може відбутись така ж криза і в Україні?
На рахунку російських турфірм уже 5 банкротів
Першою про призупинення діяльності оголосила турфірма “Нева” у зв’язку з неможливістю виконання зобов’язань перед клієнтами. Фірма була застрахована на 454 млн руб. в страховій компанії “Восхождение”, керівництво якої знаходиться в розшуку.
Потім про свою фінансову неспроможність оголосив туроператор “Лабіринт”. За підрахунками Російського союзу туріндустрії, це банкрутство торкнулось 65 тисяч росіян, із них – близько 27 тисяч клієнтів на той момент перебували за кордоном і залишилися без проплати відпочинку і зворотних квитків.
Свою діяльність згорнули також московські компанії “Роза ветров Мир” і “ИнтАэр”, а також петербурзький туроператор “Экспо-тур”. Крім того, стало відомо про проблеми в “Идеал-тур”. В медіа також з’явилась інформація і про негаразди в роботі російського авіаброкера “Авиачартер”.
Українська сувора реальність
Туристична криза може трапитись і в Україні, вважає президент Асоціації лідерів туристичного бізнесу України Олександр Новіковський. “Кризова ситуація в Україні вже шість років. Останні роки усі, хто були в принципі у більш-менш хиткому становищі або позакривалися, або збанкрутували. На сьогоднішній день більша частина найбільших і найвідоміших операторів, які працюють, входять у холдингові структури, і підтримуються своїми материнськими компаніями із Заходу, або з Європи, або з Росії. Це – більш захищена частина компаній. Але в цілому ситуація в українському туризмі достатньо критична і жоден суб’єкт туристичної галузі не застрахований від банкрутства”, – відмітив експерт.
На його думку, держава даремно не звертає увагу на страхування у подібних випадках. “На превеликий жаль, і держава, і ринок є глухими до пропозицій страхування відповідальності перед третіми особами на випадок банкрутства або неможливості виконання своїх обов’язків. І на сьогоднішній день ця ситуація є показовою. Завтра-післязавтра, якщо ринок сколихне ряд гучних банкрутств, то знову держава буде галасувати: “Ай, недогляділи. Ой, хто в цьому винен?” Винна держава, винен сам ринок, в тому, що не готові побачити і почути ту ситуацію, яка є і зробити певні кроки, щоб запобігти цим банкрутствам”, – додав експерт.
Менеджер по туризму Валерія Темченко вважає, що в Україні криза зачепить хіба найслабкіші компанії, а “кити” ринку стабільно працюватимуть і надалі. “Є крупні оператори, які на ринку давним-давно, і так, якісь впливи поточної ситуації даються взнаки, але тим не менш якихось яскравих банкрутств в Україні не очікується. Усі партнери, з якими ми працюємо, працюють і зараз. Можливо це торкнеться більш дрібних операторів, і виходячи з того, що потік туристів зменшився, у них можуть бути перипетії. А що стосується крупних операторів – вони усі на ринку і усі працюють”, – заспокоїла вона.
“В Україні по страховкам пропонуються медичні та страхування від невиїзду. Остання захищає туриста від якихось непередбачуваних ситуацій з їх боку. Вони можуть компенсувати вартість свого відпочинку. Хочеться вірити, що страхування на випадок банкрутства нам не потрібне і така ситуація не торкнеться крупних гравців на ринку туризму”, – підкреслила експерт.
Українці почали шукати що дешевше
Якщо раніше Асоціація лідерів туристичного бізнесу України звітувала про втрату галуззю свого потенціалу до 80%, то зараз відмічається невелике пожвавлення. “Зараз серпень і традиційно останні два місяці літа характеризуються збільшенням попиту. Однак, гарячих путівок фактично не існує. Якщо в минулі роки в такий час купити путівку було майже неможливо, тому що усі напрямки та літаки були завантажені, то зараз такого не побачиш. Можна спокійно купити путівку майже в будь-якому напрямку”, – відмічає Олександр Новіковський.
Загалом, смаки в українців змінились мало – напрямки, які користувались у них популярністю в попередні роки, так само і залишились найбажанішими. “Питання в тому, що кількість людей, які бажають поїхати закордон, зменшилась просто в рази. Туреччина, Єгипет, Греція, Іспанія, Болгарія – усі морські країни зараз є популярними”, – перераховує експерт.
Інша тенденція – тепер туристи роблять вибір чітко керуючись своїм бюджетом і шукають відпочинок подешевше. “У кожного свій бюджет, і в даний період великої активності туристів немає. Усі беруть те, що подешевше – це Болгарія. У кого бюджет маленький – їдуть туди на автобусі, у кого він ширше – летять літаками. У кого вистачає бюджету на більше – беруть Європу і Туреччину. Куди влітку їхати, якщо не на море? Але якщо у минулому році був активний продаж по Іспанії – то в цьому році ми бачимо спад. І загальна картина, у порівнянні із минулим роком, зовсім інакша через усі несприятливі фактори, які впливають на вибір туриста”, – порівняла Валерія Темченко.
Свобода пересування
Зараз українці спокійно можуть дістатись в будь-які туристичні зони, розповів Олександр Новіковський. “Однак, за рахунок того, що скоротилась кількість рейсів, авіаперевізники іноді піднімають вартість по тим чи іншим напрямкам. Тому що немає альтернативних перельотів. В цілому, вони не завантажені на 100%”, – пояснив він.
За даними Міністерства інфраструктури України, пасажиропотік через аеропорти України за 6 місяців 2014 р. знизився на 15,3% – до 5,3 млн осіб. Зокрема у міжнародному сполученні перевезено 2 млн 622,9 тис. осіб проти 2 млн 734,2 тис. за 1 півріччя 2013 р.
Найбільше пасажирів протягом першої половини року прийняв та відправив аеропорт “Бориспіль” – понад 3,1 млн. А ось у міжнародному аеропорту “Київ” (Жуляни) у січні-червні 2014 року пасажиропотік скоротився на 31,3% порівняно з аналогічним періодом 2013 року – до 560,9 тис. осіб. Загальний прогноз на 2014 рік у “Києва” невтішний – там очікують зниження пасажиропотоку на 30% порівняно з 2013 роком – до 1,2-1,3 млн осіб.
Якщо в Україні і трапиться туристична криза на кшталт російської, таких страхітливих масштабів вона не набере. Як мінімум тому, що левова частина наших громадян відмовились від відпусток – таких, згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, 62%. Однак, тим, хто все ж вирішив їхати закордон, краще зважувати ризики і уважно обирати туроператора.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас