Польща може втратити 40% експорту в Україну через девальвацію гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща може втратити 40% експорту в Україну через девальвацію гривні

Аграрний ринок
746
Польща очікує цього року зниження експорту в Україну на 40% через зниження попиту, викликаного, зокрема, девальвацією гривні.
Про це сказав віце-прем’єр-міністр і міністр економіки Польщі Януш Пехочиньський.
За його словами, польські компанії, що продають в Україні домашню техніку, меблі, вікна та вироби з дерева, вже зафіксували зниження продажів в межах 30-60%.
За даними Пехочиньського, зниження польського експорту на український ринок удвічі перевищить падіння поставок в Росію цього року, незважаючи на те, що вона вже почала обмежувати експорт з Польщі.
«Чітко видно, що на нас чекає більш довгострокова торгово-політична війна, ніж можна було очікувати раніше», – зазначив польський віце-прем’єр.
З 1 серпня Росія заборонила ввезення з Польщі овочів і фруктів, що польська влада назвала помстою росіян за введені напередодні проти них санкції ЄС через ситуацію в Україні.
Пехочиньський не пояснив, чому польська влада чекає на більш значне зниження поставок в Україну, ніж Росію, але зазначив, що польська економіка «серйозно» постраждає через зменшення поставок на ці ринки.
«Якби не ситуація в Україні, зростання ВВП у Польщі становило б цього року 3,5%, експорт сягав би $170 млрд., і ми б зафіксували профіцит у зовнішній торгівлі», – сказав він, зауваживши, що тепер польська влада чекає на 0,5-0,6% менше зростання ВВП.
Пехочиньський вважає, що ситуація в Україні може призвести до того, що в Європі не буде зафіксовано очікуваної раніше активізації економічної активності цього року.
Також він додав, що розширення Росією введених санкцій проти польських сільгоспвиробників може збільшити їхні збитки до більш ніж $700 млн цього року, і нагадав, що Польща має намір домагатися компенсацій від Європейської комісії.
Крім того, віце-прем’єр повідомив, що має намір ініціювати створення спеціальної «антикризової» групи, яка б сконцентрувалася на питаннях, пов’язаних з роботою польських компаній на ринках країн колишнього Радянського Союзу.
Як повідомляли «Коментарі», з 1 серпня 2014 року Росія ввела заборону на ввезення в країну практично всіх фруктів і овочів з Польщі, включаючи яблука, груші, вишню, черешню, персики, сливу і капусту.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас