Максимальна валютна дієта: у липні російські компанії не отримали жодного кредиту в доларах або євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максимальна валютна дієта: у липні російські компанії не отримали жодного кредиту в доларах або євро

Кредит&Депозит
3679
У липні російські компанії не взяли на міжнародному ринку жодного кредиту в євро, доларах або швейцарських франках.
Така ситуація складається вперше за п’ять років. Торік росіяни взяли на міжнародному ринку $59,2 млрд кредитів. Причому 78% від їхніх позик припадало, за даними Morgan Stanley, на європейські банки, 13% – на американські.
Масштаби кредитування на міжнародних ринках почали різко скорочуватися із загостренням протистояння Заходу і Росії через Україну. За даними Bloomberg, у першій половині 2014 року російські компанії позичили у західних банків в 3,9 рази менше, ніж рік раніше, – $ 6,7 млрд, у тому числі сировинні корпорації – $3,5 млрд (на 82% менше), це мінімум з 2009 року.
Через політику і санкції більшість іноземних банків посилили позицію щодо позичальників з Росії – і підприємств, і банків, і приватних осіб, інформує старший партнер Macro Advisory Кріс Уїфер. Знаючи про це, більшість компаній навіть не подавали заявки на кредити, побоюючись натрапити на невигідні умови або відмову, продовжує він. На політичному рівні “позики не блокували, обмеження США і Європи не такі жорсткі”, це власна ініціатива західних банків. Банки не відмовляються видавати кредити росіянам, але вимагають велику премію за ризик, вважає Тіна Форем з Citi. За даними Bloomberg, у II кварталі синдиковані кредити коштівали російським позичальникам в середньому на 2,87 в.п. дорожче, ніж ринку в цілому, тоді як рік раніше різниця становила лише 1,94 в.п..
Чим більш жорсткіші стають санкції, тим інтенсивніше західні банки стануть скорочувати ділові зв’язки з Росією, прагнучи запобігти потенційних втрат і штрафів, якими загрожує бізнес з небажаним партнером, вважає Марк Дубовиця з Foundation for Defense of Democracies. Ані в Європі, ані в США банки не хочуть йти всупереч політиці урядів – вони добре пам’ятають, як під час кризи 2008-2009 рр. їм знадобилися масштабні державні вливання, відзначає Уїфер.
Паралельно міжнародні банки зменшують вкладення в російські активи. Наприклад, Bank of America, за даними Комісії з цінних паперів і бірж США, в першій половині 2014 р. зменшив кредити для російських клієнтів на 41% (до рівня річної давності) до $3,9 млрд, а Сitigroup в квітні – червні 2014 р. – на 5,3% до $8,9 млрд. Британські банки Lloyds і Royal Bank of Scotland також пообіцяли скоротити операції в Росії. Політична нестабільність в Росії і в Україні – головна причина занепокоєння інвесторів щодо російських активів і ведення бізнесу в країні: багато хто побоюється, що санкції сильно вдарять по російській економіці і будуть введені нові обмеження, пишуть аналітики Сiti в звіті.
Звичайно, санкції змушують бути більш обережними, солідарний партнер Pinsent Masons Том Стокер, банкам дорого коштує невірне трактування політичних вимог або неполіткоректність. Останній великий штраф за порушення санкцій проти Судану, Ірану та Куби – $8,9 млрд – було накладено американськими регуляторами на BNP Paribas.
Учасники фінансового ринку побоюються, що наближається довга і холодна геополітична зима, вважає Джуліан Еммануель з UBS. “Під час консультацій ми попередили [американських] бізнесменів, що якщо Росія не змінить позицію щодо України, то настануть нові санкції”, – говорить співробітник мінфіну США.
Російський ринок на час перестав бути тим місцем, де бізнесу добре, констатує Філіп Хенсон з Chatham House. Фонд Market Vectors Russia в липні зафіксував найбільший відтік коштів з лютого 2014 р. – $91 млн.
За даними Bloomberg, індекс ММВБ найдешевший серед відповідних індексів 21 ринку, що розвивається: папери торгуються з коефіцієнтом 5 від очікуваного прибутку компаній проти 5,8. Російським компаніям допоки немає про що турбуватися: короткострокові потреби російських позичальників уряд закриє, а до аналізу довгострокових проблем, викликаних санкціями, справа поки що не дійшла, відзначає Дмитро Польовий із ING.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас