Скандал: з МТСБУ вивели в 2013 році 300 млн грн, шанси їх повернути - невеликі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скандал: з МТСБУ вивели в 2013 році 300 млн грн, шанси їх повернути - невеликі

Казна та Політика
2954
Торік МТСБУ втратила більш ніж 300 млн грн. Про це під час прес-конференції повідомила генеральний директор Моторного Транспортного Бюро України Наталія Гудима. Такі результати аудиту Бюро, проведеного компанією Deloitte.
За її словами, найбільшу частку серед втрачених коштів становлять кошти фонду захисту потерпілих та фонду попереджувальних заходів, які були розміщені в Брокбізнесбанку, що підлягає ліквідації. Це більш ніж 260 млн грн, і шанс повернути ці гроші у Бюро з’явиться тільки якщо для неплатоспроможного банку знайдуть нового інвестора. Кошти також розміщувалися в Укрексімбанку та Укргазбанку, проте сума не називається.
Крім того, розміщення депозитних рахунків проводилося під свідомо низькі відсоткові ставки. Це призвело до втрат в інвестиційному доході МТСБУ на рівні 14,5 млн гривень.
Рішення про розміщення коштів приймали члени координаційної ради Бюро, тоді як за нормами Положень про централізовані страхові резервні фонди, страховики мають право самі пропонувати банк для розміщення коштів. Крім того, ще в 2011 році Президія МТСБУ обмежила можливу для розміщення в одному банку суму 130-тьма мільйонами гривень. Це обмеження також зняла Координаційна рада. Тепер же вона може бути ліквідована.
За словами Наталії Гудими, генерального директора МТСБУ, планується кардинально змінити корпоративне управління Бюро. По суті, Президія і координаційна рада – взаємозамінні, і функціонально дублюють один одного. Вони формують фонд страхових гарантій – за зеленою картою, захист потерпілих – з автоцивілки і фонд попереджувальних заходів, а також призначають гендиректорів та заступників. До координаційної ради входять три депутати, представники Нацкомфінпослуг, ЛСОУ та чотирьох страховиків. Президія складається з Президента МТСБУ й сімох страховиків.
Страховики ініціювали ліквідацію координаційної ради. Органом управління залишиться Президія. Відповідний законопроект зареєстрували народні депутати Ольга Белькова та Олександр Єдін.
МТСБУ також ініціювало зміни в сфері інвестиційної діяльності Бюро. Було прийнято рішення про розміщення в одному банку не більш ніж 20% від частки фонду самого страховика та інвестпортфелю Бюро в цілому. Для порівняння, на Брокбізнесбанк припадало до 80% від усієї суми інвестпортфелю Бюро. При цьому самі страховики формують список банків, де вони хотіли б розмістити кошти.
Президія вже затвердила тимчасовий список таких банків. Це Ощадбанк, Укрексімбанк, “Райффайзен Банк Аваль”, “Credit Agricole”, Укрсиббанк, Правекс-банк, Кредобанк, Прокредитбанк, ОТП Банк, банк “Unicredit” та Мегабанк.
“Ми склали попередній список банків, виходячи з результатів стрес-тестів НБУ, – відзначає Гудима, – але в серпні буде підготовлена ​​методика оцінки ризиковості банків, і ми зможемо оцінити будь-який банк, а страховик – запропонувати свій варіант до цього списку”.
Втім, сумнівні інвестиції – це не єдина стаття, яка завдала Бюро збитків. У 2013 році МТСБУ також перерахувало Асоціації безпеки дорожнього руху 32 млн грн, не аналізуючи цільового використання отриманих коштів, виділило 1 млн грн на супровід ЦБД (Централізована база даних) і витратила понад 48 млн грн на закупівлю бланків полісів.
Крім того, ці бланки закуповувалися у єдиного виробника ТОВ “Бланк-Прес” за передоплатою на рік вперед, і зберігалися в друкарні до моменту передавання страховим. Інвентаризація бланків у присутності співробітників МТСБУ не проводилася, тоді як видача бланків страховим здійснюється від імені МТСБУ і оформляється актами, бланки яких, разом з печаткою Бюро передавалися до друкарні заздалегідь.
Водночас відбувалася закупівля меблів, ремонти, придбання транспортних засобів та оплата послуг за завищеними цінами. Все це призвело МТСБУ до значних фінансових втрат в 2013 році.
Втрати обтяжуються боргом за виплатами страхувальникам страховиків, що втратили ліцензію. За попередніми оцінками ця цифра також сягає 300 млн гривень. Це навантаження до кінця року може тільки збільшитися.
За словами Андрія Перетяжка, першого віце-президента СК “АХА Страхування”, з 87 компаній, що на початок 2013 року входять до складу Бюро, на сьогодні залишилося лише 64. З них ще кілька десятків неплатоспроможні.
“Всі компанії, які зростали більш ніж 100% на рік, на сьогодні банкрути, – резюмує він. – У 2011 році це був “Добробут”, що показував 148% зростання, в 2012 році “Лафорт” (145% темпи зростання) і за 2013 рік були три компанії, які показували темпи зростання по 300-400%”.
П’ятірка, яка зростала останні 12 місяців більш ніж 100% – це УПСК, “Домінанта”, “Україна”, “Київський страховий дім” і Автогарант. “Компанії, які зростають такими темпами, платять дуже високу комісію, – пояснює Перетяжко, – яка сягає 50%, і я не бачу можливості для цих компаній, не підвищуючи капітал за рахунок акціонерів, закривати фінансові проблеми”.
Крім того, планується підняти гарантійний внесок для членів МТСБУ з 150 тис євро які сплачуються зараз до 500 тис євро. За прогнозами Наталії Гудими, це призведе до того, що до кінця року Бюро покинуть ще від 15 до 17 компаній.
Валерія Давидова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас