Яким буде опалювальний сезон-2014 для українців? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яким буде опалювальний сезон-2014 для українців?

Енергетика
10506
Дефіцит України в природньому газі зараз оцінюється приблизно в 10 млрд кубометрів. Тому в уряді готують план економії “блакитного палива”, а першими на своїй шкурі наслідки газової війни з Росією відчули кияни – їх залишили без звичного гарячого водопостачання.
Без гарячої води
Офіційно про повне відключення у столиці України гарячого водопостачання прес-служба “Київенерго” оголосила вчора. Без гарячої води залишилися 8820 споживачів, причому 83,74% будинків відключили через відсутність палива, а 16,26% – через ремонтні роботи, що проводяться “Київенерго”.
Голова наглядової ради “Київенерго” Іван Плачков заявив, що до відключення “Київенерго” вдався не з власної волі – головною причиною стало припинення поставок російського газу. “Я не берусь прогнозувати, коли постачання (гарячої води – ред.) відновиться. Однак, на мою думку із цим можна почекати до початку опалювального сезону”, – зазначив він. “Кияни надто розбалувані – вони встановлювали бойлери навіть тоді, коли йшов плановий ремонт мереж і воду вимикали на 2-3 тижні”, – додав Плачков.
Тому великої біди від масового підключення бойлерів та електронагрівачів експерт не прогнозує. “Процес встановлення бойлерів для киян – не нова подія, він був постійно. Тому це не нашкодить столичним електромережам. Так, підключення бойлерів, електрообігрівачів, увімкнена побутова техніка – це, звісно, збільшить навантаження на електромережі. І якщо Київенерго перевіряє мережі в місті, то всередині будинків їх перевірити мають ЖЕКи та ОСББ”, – додав експерт. За його словами, в столиці збудовані додаткові підстанції на 110 на 10 кіловольт та проведені потужні кабельні лінії.
“Київ без світла ніколи не буде. Одиничні відключення були завжди, і їх відсоток стане більшим. Такі ризики потрібно зменшувати, і їх кількість залежатиме від того, як підготуються ЖЕКи”, – зазначив він. Зекономити таким чином багато газу не вдасться, але краще почати заощаджувати уже зараз, ніж залишитись у холодних квартирах взимку.
Скорочувати споживання чи шукати альтернативу?
На думку Плачкова, Україна може відмовитись від російських енергоресурсів. “Ми можемо, але я б не хотів. Це зовсім жорсткий такий варіант. Російські енергоресурси у нас – це газ. Ми можемо, перш за все, скоротити споживання – у цілому по країні зменшити у 3 рази. І забезпечити реверс газу у об’ємі 8-12 млрд. м. куб. Але я собі не уявляю життя двох країн-сусідів, яких стільки всього пов’язує, які взяли і все обірвали. Це тимчасово. Це дурощі не самого народу, а інших людей, і вони закінчаться”, – додав він. Поки що ж найкращими альтернативами газу для сільської місцевості стане біопаливо, а для великих міст – електроенергія.
За словами Плачкова, українська енергосистема пов’язана з Європою мережами потужністю в 5 300 мВт, а з Росією – 3 200 мВт. “Раніше планувалося, що Україна не буде споживати багато газу і все буде електрифіковано. Це планувалось як плацдарм для енергетичної експансії в Європу. За часів СРСР перші будинки з електроплитами з’явилися саме в Україні. Але коли Радянський Союз розпався, ми почали газифікуватися і відійшли від цієї схеми”, – пояснив експерт. І зараз українці використовують для своїх потреб у три рази більше газу, ніж жителі Європейського Союзу.
Однак, на думку експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, так просто скоротити споживання газу в Україні не вийде. “Є варіанти, як можна зекономити. Відключення гарячого водопостачання – це сльози. Суттєво картину це не змінить. Є реальні кроки, але на них потрібен час, їх не зробити за місяць чи за два. Для прикладу, в жовтні 2013 року ще Кабміном Азарова була прийнята програма модернізації теплотрас на 2014-16 рр. Вона була розрахована на 3 млрд. євро. За рахунок цього планувалось скоротити споживання газу на 4 млрд. кубометрів. Теплокомуненерго споживає 10 млрд. кубометрів газу, і тільки за рахунок модернізації теплотраси можна на 40% скоротити споживання газу”, – розповів він.
“За програмами утеплення стін та встановлення лічильників так само можна економити приблизно по 1 млрд. кубометрів. Фактично, із споживання у 10 млрд. кубометрів можна вдвічі утиснутися. І це найнеобхідніше, що потрібно робити. Усе решта – вже другорядні кроки. Але у цій програмі більша частина витрат прописана на “інші джерела” – кредити, інвестиції. І лише малесеньку частину мала виділити держава. І реально цих грошей немає. А це означає, що зменшити споживання газу неможливо. Тому зараз десь обмежать, зменшать тиск, але це буде лише більшим горем”, – вважає експерт.
“Більшість теплокомуненерго, бюджетних організацій споживають газ і їм за кілька місяців, навіть за кілька років, буде важко перейти на якусь альтернативу: вугілля, палети, тощо. Хоча, це треба починати робити там, де є можливість”, – дода він.
Холодні прогнози
Першими від зниження тиску в мережі постраждають жителі приватних будинків, прогнозує Юрій Корольчук. “Якщо до листопада буде менше газу, почне падати тиск. У місті газопровід розрахований на великі будинки, багатоквартирні. А у приватних будинках газопроводи низького тиску, і вони першими відчують, коли тиск у мережі буде опускатися іще нижче. Якщо мешканці таких будинків будуть умикати конфорку, вона горітиме удвічі слабкіше, і при такій ситуації опалювальні котли працювати не будуть. Якщо таке станеться, мова йтиме не про те, що в будинках ледве тепло – тепла взагалі не буде. Обмеження, встановлені теплокомуненерго, знизять звичні температури в помешканнях. Якщо у когось було взимку 22 градуси тепла в квартирі – що ж, стане 18. А ті, у кого було 18 градусів – буде усі 14. Я запитував знайомих у Нафтогазі і ЖКГ – до чого вони готуються? Ось до такого готуються”, – розповів він. На його думку, українському уряду доведеться сідати за стіл переговорів. “Вже і Держдеп США казав, що треба домовлятися, адже їм колапс в Україні не потрібен. Можливо, вони бояться навіть третього Майдану. Однак, відповідних настроїв з боку України, аби вирішити це питання я поки не бачу”, – підсумував експерт.
Комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер сьогодні заявив, що наприкінці серпня має відбутися черговий раунд переговорів щодо газової суперечки між Україною і Росією. За його словами, обидві країни мають шанси домовитися про попередні ціни, поки остаточно не будуть усунені розбіжності навколо вимог російської сторони значно збільшити ціну на газ. Схоже, що Україні таки потрібно буде знайти потрібний настрій для вдалих переговорів. Інакше – чотирнадцять градусів тепла у квартирах…
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас