На тлі проблем з Visa в Росії запропонували повністю заборонити зарплати готівкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На тлі проблем з Visa в Росії запропонували повністю заборонити зарплати готівкою

Світ
1938
Зобов’язати переводити всім працівникам зарплати на банківські картки запропонувала Центробанку Росії Асоціація регіональних банків (АСРОС).
Пропозиція, як пояснив голова АСРОС, заступник голови комітету Держдуми з фінансового ринку Анатолій Аксаков, покликана стимулювати безготівковий обіг у Росії. Для цього необхідно внести зміни до Трудового кодексу та Кодексу про адміністративні порушення. Порушників пропонується штрафувати на 5 – 50 тисяч рублів.
Як відзначає видання, на сьогодні зарплати нараховуються на карти близько половині працівників. При цьому багато компаній платять готівкою «сірі» зарплати. На думку Аксакова, введення обов’язкового перерахування грошей на банківські карти дозволить обмежити ходіння готівки.
У Центробанку заявили, що розглянуть ініціативу АСРОС. Водночас, представники низки компаній виступили проти цієї пропозиції, висловивши думку, що банки таким чином хочуть перекласти витрати щодо подальшого розвитку мережі банкоматів на бізнес і споживачів.
Навесні 2012 року Мінфін Росії запропонував скоротити частку готівкових платежів. Тоді голова відомства пояснив, що безготівкові платежі допоможуть скоротити тіньовий сектор економіки. Рік раніше в Ощадбанку підрахували, що в 2009 році Росія через поширеність готівкових платежів втратила близько 1,1 відсотка ВВП. Станом на кінець лютого 2014 року, за відомостями ЦБ, обсяг готівкових коштів в економіці РФ становив 8,114 трильйона рублів.
У березні 2014 року стало відомо, що Мінфін тимчасово відмовився від цієї ідеї. Як причину у відомстві назвали відсутність у відповідному законопроекті механізму контролю його реалізації.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас