Росію викидають з біржових індексів: провідний світовий індексний провайдер MSCI вже запустив індекси без РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росію викидають з біржових індексів: провідний світовий індексний провайдер MSCI вже запустив індекси без РФ

Фондовий ринок
2053
Провідний світовий індексний провайдер MSCI запустив низку нових індексів, що не включають Росію, щоб дозволити інвесторам уникнути вкладень в країну, що підпадає під санкції США та ЄС, повідомляє Bloomberg. Також MSCI до 7 серпня проведе консультації з інвесторами з приводу включення паперів банку ВТБ до індексу MSCI Russia, і оголосить рішення 8 серпня. За інформацією агентства, MSCI розглядає два варіанти: видалити ВТБ з індексу «щойно це буде можливо» або ж залишити його до перших продажів нових акцій. До індексу також включені папери «Роснефти» і «Новатека», проте, відзначає MSCI, поки що санкції не вплинули на папери цих компаній (заборона мінфіну США стосується тільки надання нового боргового, але не акціонерного фінансування цим компаніям-особам з США).
Індекси MSCI відслідковуються інвесторами, що керують активами на $9 трлн, відзначає Bloomberg.
Ще один провайдер, S&P Dow Jones, оголосив, що опитує клієнтів з приводу компаній з російського індексу. S&P Dow Jones вважає, що санкції прямо не впливають на індекси, що складаються нею, але зазначає, що деяким провайдерам заснованих на них інструментів (такими можуть бути, наприклад, біржові фонди), можливо, доведеться виключити з них компанії, що потрапили під санкції, говориться у вчорашньому повідомленні.
Якщо російські акції виключать з міжнародних індексів – це буде удар, вважає стратег «Уралсиб кепітал» В’ячеслав Смольянінов. У російські акції та облігації інвестовані десятки мільярдів доларів, у тому числі через пасивні фонди, що автоматично слідують індексам MSCI і Dow Jones – і виключені папери будуть викинуті на ринок.
«Росія – великий сегмент ринків, що розвиваються, наші цінні папери перспективні і цікаві інвесторам, але якщо геополітична ситуація розвиватиметься так само, як останні чотири місяці, то інвестори будуть виключати Росію з своїх портфелів, – говорить директор з інвестицій “ТКБ БНП Паріба Інвестмент Партнерс” Володимир Цупро. – Якщо буде попит, то нові фонди з’являться досить швидко, через півроку, повною ж мірою ефект від рішення MSCI буде помітний через рік».
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас