Як депутати рятували країну від дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як депутати рятували країну від дефолту

Казна та Політика
901
З другої спроби парламент прийняв урядові законопроекти, необхідні для збалансування держбюджету і фінансування АТО. Перед голосуванням у залі виступив міністр оборони Валерій Гелетей, який розповів про перебіг військової операції на Донбасі (ці відомості носили статус секретних, але депутати потім запевняли, що таку ж інформацію можна почерпнути і з інтернету), і закликав парламентаріїв прийняти закони, які дадуть змогу продовжити АТО. «Це було його особисте прохання – проголосувати», – підкреслив Юрій Сиротюк, нардеп від «Свободи».
У результаті за зміни до закону про державний бюджет на 2014 рік та зміни до Податкового кодексу проголосували більш ніж 300 депутатів. «Усі принципові правки вносилися ще вчора пізно ввечері за результатами консультацій з головами фракцій. Давайте скажемо правду – порятунок від дефолту відбувся в останній день», – охарактеризував підсумок голосування голова фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.
Щоб переконати депутатів «врятувати країну від дефолту», Кабміну довелося піти на низку поступок порівняно з планом тижневої давності. Перша: не чіпати сільгосппільги – статус-кво зберігається до 1 січня 2015 року. «Уряд проведе чергові консультації, як це питання врегулювати», – пояснює голова фракції «УДАР» у Верховній раді Віталій Ковальчук.
Друга: зробити менш радикальною економію на держапараті – з проекту про секвестр зникла норма, що дозволяє відправляти в неоплачувану двомісячну відпустку держслужбовців. «Урізання торкнуться тільки контролюючих органів – це близько 240 000 осіб. Обмеження будуть встановлені і щодо вищого апарату управління – нардепи, Кабмін», – перелічує Соболєв. Арсеній Яценюк вже уточнив, що після прийняття закону за чиновниками вищого рангу збережеться лише оклад – 6500 гривень. Економія на зарплаті за рахунок урізання надбавок і премій – близько 10 000 гривень на місяць на кожному.
Також зробив послаблення Кабмін в частині оподаткування видобутку надр – відмовився від встановлення ренти в грошовому вираженні і вирішив зберегти пільги для розробки нових родовищ. «Окрема поступка стосувалася зниження ренти для розробки нових родовищ нафти і газу, оскільки розрахунки показали, що це величезні гроші», – зазначає Соболєв. У підсумку ставки рентних платежів дещо зменшилися (від початкового плану), але були підвищені близько в 1,5 рази порівняно з чинним раніше рівнем.
Виробникам сигарет також вдалося уникнути радикального підвищення ставок – напередодні голосування пропонувалося зрівняти ставки податків на сигарети з фільтром і без фільтра. «Акцизи не чіпали – з цього питання взагалі не було дискусій», – підкреслив Ковальчук. Депутати проголосували за підвищення специфічних ставок акцизного податку на сигарети з фільтром і без фільтра на 5%. Директор з корпоративних питань Imperial Tobacco в Україні, Молдові та країнах Кавказу Олег Стрекаль назвав це рішення «виваженим».
Найбільш непопулярний захід – підвищення податку на доходи фізичних осіб – було прийнято з початковими параметрами: дельта підвищення – 1,5%, термін дії – до кінця року. «Військовий податок набуде чинності з моменту опублікування закону – думаю, це відбудеться вже завтра», – говорить Ковальчук. Ефект – близько 3 млрд гривень.
Також Рада збільшила з 1 листопада 2014 року межу обов’язкової реєстрації підприємства платником ПДВ – з 300 000 гривень до 1 млн гривень. З 1 січня 2015 року вводиться система електронного адміністрування ПДВ. «Це край корупції у цій сфері», – упевнений Яценюк.
Прийняті зміни дозволять направити на АТО до кінця року близько 9 млрд гривень. А ось на відновлення зруйнованої інфраструктури, для чого потрібно близько 7 млрд гривень, грошей не вистачить. «Ми вирішили, що платежі з відновлення східних регіонів будуть зроблені в декілька етапів. Перший – 1,9 млрд гривень, – пояснює Соболєв. – Загальна сума не відповідала реальності. Тому вирішили розглядати щомісяця».
Спірна ГТС
Віталій Ковальчук констатує: прийняті конституційною більшістю закони демонструють, що парламент здатний ефективно працювати і без коаліції, якщо тільки Кабмін знаходить час для дискусій. Але було питання, за яким депутати не змогли об’єднатися. Йдеться про урядовий законопроект № 4116а про передачу в оренду газотранспортної системи без права її відчуження. Цей документ надає право залучати приватного оператора до управління ГТС. Але він був провалений і відправлений на повторне друге читання. Голосувати відмовилася партія «Свобода».
Нагадаємо, урядовий документ передбачає, що інвестором не може бути російський монополіст «Газпром», оскільки допускаються до конкурсу лише публічні компанії, які є резидентами США або країн Європейського енергетичного співтовариства.
«Голосували всі, крім нашої фракції. Ми хотіли спочатку зрозуміти, про якого інвестора говорить уряд. Але Яценюк нічого не зміг відповісти конкретно», – пояснює Юрій Сиротюк. За його словами, 51% ГТС, які, за законопроектом, залишаються у власності держави – ​​недостатня гарантія контролю над об’єктом. «Хочете в цьому переконатися – спробуйте повернути контроль над «Укрнафтою», – пропонує він. За його словами, жодних ризиків для України, зокрема, пов’язаних з виділенням чергового траншу МВФ, це не несе.
Його колега по фракції Олександр Мирний також посилається на ризики, які несе документ: «У такій редакції ми голосувати відмовляємося. Документ надає право залучати до управління компанію без узгодження з ВРУ».
Віталій Ковальчук заявив, що поправка, за якою інвестор, допущений до управління ГТС, має бути затверджений Верховною Радою, в законопроект вносилася, але «це не допомогло». «Ми доопрацюємо документ і повернемося до цього питання», – упевнений він. «Я голосував за законопроект щодо ГТС, – повідомив Forbes Віталій Кличко. – До яких наслідків призведе його провал – це краще пояснить Арсеній Петрович».
У парламенті також був присутній і Петро Порошенко. Виступаючи перед депутатами, він сказав, що радий успішному тандему Кабміну і парламенту, і попросив висловити вотум довіри уряду. Скільки щирості було в словах президента, невідомо, але депутати йому явно повірили. За відставку Яценюка було віддано 16 голосів.
Анна Ковальчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас