Російські фондові індекси розпочали торги в п'ятницю новим зниженням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські фондові індекси розпочали торги в п'ятницю новим зниженням

Фондовий ринок
951
Російські фондові індекси розпочали торги п’ятниці помірним зниженням після уточнення санкцій ЄС. Індекс ММВБ (MICEX) на початку торгів на Московській біржі впав на 0,3% до 1375,47 пункту, а індекс РТС знизився на 0,53% до 1212,94 пункту (станом на 10:15 мск).
Тиск на російські індекси чинять опубліковані напередодні уточнення ЄС про компанії, які потрапили під санкції, серед яких в банківському секторі опинилися Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, ВЕБ та Россельхозбанк. Європейським резидентам заборонено надавати цим банкам середньо- і довгострокове фінансування. Раніше гравці сподівалися на те, що обмеження не торкнуться принаймні Сбербанку.
Головний аналітик управління досліджень і аналітики ВАТ “Промсвязьбанк” Олег Шагов звертає увагу, що антиросійські секторальні санкції, до яких перейшов Захід у рамках “першого етапу третьої фази”, що включають обмеження на рух капіталу, підвищили ризики виключення російських акцій зі складу низки фондових індексів.
“Один з індексних провайдерів S&P Dow Jones Indices (S&P DJI) вже розпочав консультації з клієнтами щодо питання про доцільність подальшого перебування цінних паперів російських компаній у відповідних індексах. Багато західних фондів обмежені можливістю інвестування виключно в акції, що перебувають у складі фондових індексів. Саме тому вигнання провайдерами російських акцій із західних фондових індексів може викликати їх масштабну розпродаж”, – попереджає Кроків.
Негативний зовнішній фон і суттєві продажі за кордоном на побоюваннях дефолту Аргентини і на тлі слабких корпоративних звітностей, також не додають гравцям оптимізму.
“Фондові індекси США впали в середньому на 2%, ф’ючерси на індекси США торгуються вище рівнів закриття, зафіксованих у четвер. Європейські індекси знизилися, за азіатськими спостерігається різнонаправлений рух”, – коментує ситуацію на закордонних майданчиках аналітик ІФ “Олма” Руслан Юнусов.
Лідери зростання і падіння
У лідерах зростання на початку дня значаться акції Соллерс (1,16%) і привілейовані акції “Мечела” (+0,67%). У лідерах зниження перебувають звичайні і привілейовані акції Сбербанку (-0,84% і -1,18% відповідно) і котирування ВТБ (-1,18%).
В офіційній заяві Сбербанку при цьому сказано, що він має всі необхідні ресурси, управлінський досвід і експертизу для того, щоб продовжувати успішно працювати за умов, що склалися і безумовно виконувати всі свої зобов’язання в повному обсязі перед російськими та міжнародними клієнтами та партнерами з дотриманням норм російського й міжнародного права.
Звичайні і привілейовані акції “Башнефти” втрачають 1,17% і 1,14% відповідно. Рада директорів компанії, у зв’язку з несприятливою ринковою кон’юнктурою, заявила про свою рекомендацію відкласти вторинне розміщення цінних паперів компанії (SPO).
На світових майданчиках сьогодні будуть опубліковані остаточні дані з індексів ділової активності країн Європи, єврозони в цілому і США за липень. У США також буде опублікований ключовий звіт про стан ринку праці в липні, динаміка особистих доходів і витрат у червні і остаточний індекс споживчої довіри Університету Мічіган в липні. У календарі корпоративних звітностей до відкриття торгів в США – результати Chevron і Procter & Gamble.
Говорячи про технічну картину російського фондового ринку, керуючий активами OOO “Інвестиційна палата” Олександр Волинський відзначає, що у найближчі сесії чекає на коливання близько 1350-1370 пунктів за індексом ММВБ. “Подальший рух вище за ці рівні, ймовірно, збільшить шанси на відновлення зростання з першим орієнтиром 1450 пунктів. Консолідація нижче 1350, швидше за все, послужить сигналом до розвитку руху до 1300 пунктів за індексом ММВБ”, – підсумовує експерт.
Підсумки попередніх торгів
Російський ринок акцій за підсумками торгів четверга закрився незначним зниженням. Індекс ММВБ до кінця торгів на Московській біржі зменшився на 0,18% до 1379,61 пункту, індекс РТС – на 0,4% до 1219,36 пункту. У лідерах зростання виступали акції “Соллерса” (3,96%) і “Сєвєрсталі” (3,53%). У лідерах зниження перебували папери Polymetal які втратили 3,13% і котирування “Яндекса”, що подешевшали на 2,88% відповідно.
Курс долара розрахунками “завтра” за підсумками валютних торгів четверга підвищився на 14 коп – до 35,73 рубля, євро підвищився на 17 коп – до 47,83 рубля, виходить з даних Московської біржі. Вартість бівалютного кошика (0,55 долара і 0,45 євро) при цьому зросла на 15 коп порівняно з рівнем попереднього закриття і становила 41,17 рубля.
Індекс Dow Jones – основний показник ділової активності в США – продемонстрував максимальне падіння з 3 лютого цього року, втративши 316,99 пункту (1,9%) і опустившись до позначки 16563,37 пункту. Індекс S&P500 знизився на 39,40 пункту (2%) і становив 1930,67 пункту. Індекс електронної біржі NASDAQ втратив 93,13 пункту (2,1%), опустившись до 4369,77 пункту.
Нафта на торгах в Нью-Йорку подешевшала на 2,12 долара (2,11%). Ф’ючерсні контракти на її постачання у вересні укладалися за ціною 98,15 долара за барель. До закінчення сесії на лондонській Міжконтинентальній біржі ф’ючерсних угод вартість контрактів на поставки суміші Brent зменшилася на 0,88 долара. За підсумками дня вона становила 105,63 долара за барель. Ціна тройської унції золота встановилася на позначці 1281,30 долара, опустившись на 13,60 долара (1,05%).
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас