Винороби Криму просять Путіна обмежити ввезення європейського вина до Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Винороби Криму просять Путіна обмежити ввезення європейського вина до Росії

Аграрний ринок
884
Винороби Криму направили російському президентові Володимиру Путіну листа, в якому просять ввести обмежувальні заходи на ввезення до Росії алкоголю з Європи.
Голова “Кримського бюро винограду і вина”, директор заводу “Новий Світ” Яніна Павленко, яка підписала листа, вважає, що цей крок буде адекватною відповіддю на санкції Євросоюзу і надасть стимул розвитку виноробства в країні.
Нагадаємо, в червні під європейські санкції потрапили провідні виноробні підприємства Криму – “Массандра”, завод шампанських вин “Новий Світ”, Азовський лікеро-горілчаний завод і агрофірма “Магарач”.
Павленко бачить в цих діях чиновників ЄС “явні ознаки недобросовісної конкуренції”. “Усі кримські підприємства, що потрапили до списку санкцій, пропонують на європейський ринок високоякісну продукцію світового рівня, але за більш доступною ціною”, – пише вона.
Раніше Павленко заявляла, що санкції ЄС проти кримських виноробів не тільки не завдадуть серйозної шкоди компаніям, але навіть допоможуть розвитку нових сфер діяльності на півострові, наприклад виробництва коркової пробки для закупорювання пляшок, якої кримські винороби позбавлені через ембарго на поставки з Європи.
Вже після введення санкцій радник т.в.о. глави Криму Рустам Теміргалієв заявив, що заборона поставок кримських вин до ЄС не позначиться серйозно на бізнесі виробників. Вихід на ринок Європи мали тільки “Массандра” і “Новий Світ”, але й вони поставляли до ЄС дуже невелику частку своєї продукції. Чиновник вважає, що для кримських виноробів проблем зі збутом не буде завдяки масштабам російського ринку.
Після приєднання Криму до Росії проблеми у виноробів виникли з акцизними марками. Павленко говорила, що завод ігристих вин “Новий Світ” фіксує зниження продажів на 90% через неможливість поставляти продукцію “на материк” без російської акцизної марки.
Багато кримських компаній вже викупили українські акцизи до кінця року, і для продажу продукції в Росії їм довелося б фактично платити вдруге за одне і те саме. 29 липня Теміргалієв повідомив, що влада Криму може випустити тимчасові кримські акцизні марки, які дозволять продавати продукцію на російському ринку.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас