Єврокомісія обіцяє відреагувати на заборону ввезення польських овочів і фруктів до РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія обіцяє відреагувати на заборону ввезення польських овочів і фруктів до РФ

Аграрний ринок
670
У Єврокомісії взяли до відома оголошену Росією з 1 серпня заборону на постачання фруктів і овочів з Польщі, повідомив у середу на брифінгу в Брюсселі офіційний представник ЄК Ісаак Валеро Ладрон.
“Це було несподівано оголошено російською владою, без попереднього попередження”, – сказав прес-секретар Єврокомісії.
За його словами, Єврокомісія проаналізує оголошені Росією заходи та їх обгрунтування. “Якщо це буде необхідно, ми відреагуємо у визначений строк”, – зазначив І.Валеро Ладрон.
Як повідомлялося, Росія з 1 серпня цього року через численні порушення у сфері сертифікації поставок і виявлення небезпечних шкідників рослин забороняє постачання деяких видів фруктів і овочів з Польщі. Обмеження, зокрема, стосується яблук, черешні, вишні, груш, айви, абрикосів, персиків, сливи, капусти.
За даними Россільгоспнагляду, у 2013 році було виявлено 916 випадків порушення сертифікації при постачанні цієї продукції до РФ. Після проведених у листопаді минулого року переговорів з польською службою карантину та захисту рослин порушення продовжилися, було виявлено ще 513 порушень.
Крім того, від початку цього року виявлено 27 випадків зараження польської продукції західним каліфорнійським (квітковим) трипсом і східною плодожеркою.
Россільгоспнагляд інформував про сформовану ситуацію як держінспекцію захисту рослин та насінництва Польщі, так і генерального директора генерального директорату Єврокомісії з охорони здоров’я і захисту споживачів Паолу Тесторі Коджи.
Більше того, ця проблема була обговорена 3 липня на переговорах російських і польських фахівців у Калінінграді.
Польща є одним з великих постачальників фруктів і овочів до РФ.
За даними Євразійської економічної комісії, в 2013 році з Польщі до Митного союзу було ввезено 968,5 тис. тонн яблук, груш і айви на $534,1 млн. Це відповідно на 16,8% і 18,3% більше порівняно з 2012 роком. Велика частина цієї продукції (80%) призначалася для Росії. У першому кварталі цього року порівняно з аналогічним періодом минулого року ввезення цих фруктів знизився на 17,3%, до 330 тис. тонн.
Великими статтями польського рослинного експорту до Митного союзу також є заморожені овочі і фрукти, капуста, помідори. Так, у 2013 році Польща експортувала 103,8 тис. тонн заморожених овочів і 44,8 тис. тонн заморожених фруктів. Це відповідно на 25,4% і на 2,6% більше, ніж у 2012 році. Поставки капусти становили 86,9 тис. тонн (на 15,5% більше), помідорів – 65,8 тис. тонн (на 36,4% більше).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас