Приватні газовидобувачі "пригрозили" владі скороченням видобутку сировини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватні газовидобувачі "пригрозили" владі скороченням видобутку сировини

Енергетика
803
Підвищення ставки податку на надрокористування призведе до нерентабельності розвідки і глибокого видобутку газу, вважають учасники ринку приватного газовидобутку. Про це йдеться в листі компаній “Гео-Альянс”, “Бурісма”, “Куб-Газ”, “Тисагаз”, “Нафтогазвидобування”, “Смарт Енерджі” та Полтавської газонафтової компанії прем’єр-міністру Арсенію Яценюку, голові Комітету ВР з питань енергетики Миколі Мартиненку і голові Комітету ВР з питань податкової та митної політики Віталію Хомутиннику щодо проекту Закону України № 4309а, що передбачає зростання ставки на надрокористування для приватних компаній на 70%.
Учасники ринку відзначають, що видобуток газу не передбачає надприбутків у розмірі 700-1500%, оскільки витрати на видобуток газу різняться залежно від умов та методів розробки родовищ.
Також вони вказують на те, що проект закону не відповідає європейським нормам оподаткування. “Одним з напрямків […] мало б бути збільшення видобутку власного газу. Однак законопроект збільшує ставки плати за надрокористування до безпрецедентних в Європі рівнів”, – йдеться в листі. У документі зазначено, що аналогічна ставка в європейських країнах не перевищує 20%, тоді як проектом пропонується встановлення її на рівні 70%.
В цілому учасники ринку вказують на можливу зупинку ринку газовидобутку через скорочення прибутків для приватних компаній. “Через фактичну відсутність прибутку приватні газовидобувні компанії не зможуть фінансувати розвиток і розробку родовищ, буріння нових свердловин і проведення додаткових досліджень. Це неминуче призведе до зупинки розвитку галузі в цілому”, – попереджають “підписанти”.
Відповідно до зареєстрованого у Верховній Раді урядового законопроекту (№ 4309а), при обчисленні плати за надрокористування фактичною ціною газу, що добувається в країні, пропонується використовувати граничний рівень ціни на природний газ, що реалізується промисловим споживачам, який встановлює Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ).
На сьогодні як фактична ціна газу, що видобувається в країні, при обчисленні плати за надрокористування застосовується середня митна вартість імпортованого природного газу.
Автори законопроекту № 4309а пропонують збільшити ставки плати за користування надрами для газу, який реалізується не для потреб населення, до 70% незалежно від глибини його видобутку.
На сьогодні ставки плати за надрокористування при видобутку газу, який реалізується не для потреб населення, становлять 28% від його вартості для газу з глибини до 5 км і 15% від його вартості з глибини більш ніж 5 км.
Водночас ставки плати за надрокористування при видобутку газу для потреб населення пропонується зберегти на чинному рівні: 20% його вартості для газу з глибини до 5 км і 14% його вартості з глибини більш ніж 5 км. Також пропонується не переглядати ставку плати за надрокористування при видобутку газу на шельфі (11%).
Видобуток природного газу в Україні в січні-червні 2014 року збільшився порівняно з аналогічним періодом 2013 року на 1,3% – до 9,8 млрд кубометрів. Видобуток природного газу в Україні у 2013 році збільшився порівняно з 2012 роком на 1,7% – до 20,4 млрд кубометрів. На частку приватних газовидобувальників припадає близько 25% від загального річного обсягу видобутих вуглеводнів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас