Долар в Україні в найближчі місяці буде коливатися в межах 11,5-12 грн - прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар в Україні в найближчі місяці буде коливатися в межах 11,5-12 грн - прогноз

Валюта
6733
На позиції валютного курсу зараз основним чином впливає розгортання бойових дій на сході країни. Враховуючи це, вартість долара в майбутньому може рухатися в будь-якому напрямку – як до падіння, так і до зростання. Однак у найближчій перспективі курс все ж залишиться на позиціях 11,5 – 12 грн за долар. Таку думку в коментарі висловив старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Експерт запевнив, що зараз основним каменем спотикання у можливому відкочуванні валютного курсу на нижчі позиції є війна в Донбасі.
“Безумовно, бойові дії створюють дуже значні політичні ризики, які, наприклад, не дозволяють залучати приватний іноземний капітал в Україну. Адже іноземні інвестори побоюються різних ризиків, які можуть виникнути через це”, – зазначив він.
Аналітик додав, що на подальший рівень курсу впливають і економічні чинники.
“Це, наприклад, про яку ціну на газ ми домовимося, як у нас далі буде продовжуватися співпраця з МВФ та іншими недержавними світовими організаціями, які надають нам кошти. Також важливе питання проведення або непроведення певних реформ, а також питання різних шоків, які важко передбачити”, – уточнив він.
За його словами, після отримання першого траншу кредиту МВФ у нас спостерігався деяке відкочування курсу на нижчі позиції (приблизно з 13 грн за долар до 12 грн). Він також спрогнозував можливу вартість долара в найближчій перспективі.
“Якщо говорити про найближчі місяці, то наш курс перебуває в діапазоні між 11,5 і 12 грн за долар. А в довгостроковій перспективі все залежатиме від того, зокрема, як складеться ситуація з бюджетом. Я нагадаю, що зміни до бюджету, які пропонував прем’єр прем’єр-міністр А.Яценюк не були прняті, що було формальною причиною його відставки. Тобто якщо у нас не буде затверджений новий бюджет, а наявний не зможуть виконувати з тих причин, які ми маємо в країні, то і тут ми також маємо певні ризики”, – зазначив аналітик.
А. Жолудь не виключає, що якщо ситуація в країні і надалі буде ускладнюватися, то ми можемо спостерігати й чергове підвищення вартості долара.
“Враховуючи те, що у нас на сьогодні немає фіксації курсу, а в той же час є вільне курсоутворення, то в принципі він може рухатися в будь-якому напрямку. Тут немає ніяких формальних обмежень”, – зазначив експерт.
Нагадаємо, що минулого тижня міністр фінансів України Олександр Шлапак під час погоджувальної ради у ВР спрогнозував курс долара до кінця поточного року на рівні 12 грн за долар США.
Міністр зазначив, що раніше планувалося, що курс долара до кінця поточного року становитиме 10,5 грн, але поки що “ми прогнозуємо 12 грн”.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас