За торгову війну з Україною росіяни заплатять стрибком цін - деякі продукти подорожчають у 2 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За торгову війну з Україною росіяни заплатять стрибком цін - деякі продукти подорожчають у 2 рази

Особисті фінанси
6039
З 29 липня ввезення до Росії української плодоовочевої продукції і рибних консервів припиняється. Росспоживнагляд мотивував заборону регулярними фітосанітарними порушеннями.
Напередодні Росія обмежила ввезення молока та молочної продукції з України. Тоді ж почали діяти обмеження на ввезення української рослинної продукції в ручній поклажі, багажі та посилках.
Вже перебувають під забороною поставки до Росії свиней і продовольчої картоплі з України. Минулого тижня в Россільгоспнагляді повідомили РІА “Новости”, що можуть повністю припинити ввезення продовольства з України на час проведення переговорів про її євроінтеграцію.
Крім того, майже вся сільгосппродукція Молдавії потрапила в РФ під ті чи інші обмеження: це фрукти, плодоовочеві консерви, м’ясо та м’ясна продукція, буряковий цукор.
Також, схоже, практично вирішено ввести заборону на бельгійські фрукти, польські яблука й американське м’ясо птиці. Кожну заборону в Россільгоспнагляді і Росспоживнагляді пояснюють турботою про вітчизняних сільгоспвиробників, а також про здоров’я та права споживачів.
Чим більше Москва введе заборони на імпорт продуктів харчування, тим неминучіший стане стрибок цін, стверджує “Независимая газета”.
Торгова війна може призвести до того, що за деякими товарними позиціями ціни різко зростуть, можливо, навіть в два рази. А надбавка в цілому до інфляції може сягати 1-2 відсоткових пункти.
Бельгійські виробники фруктів бояться стати наступною жертвою обговорюваних в Євросоюзі санкцій проти Росії. Як передає фламандське видання Het Belang van Limburg, бельгійські аграрії вважають, що, якщо Євросоюз застосує до Росії жорсткі економічні санкції, Москва на це відповість різким обмеженням поставок бельгійських фруктів до РФ.
Россільгоспнагляд вже на це відповів. “Побоювання Бельгії та інших великих постачальників фруктів з Євросоюзу до Росії небезпідставні, оскільки в цих країнах поширюється такий небезпечний шкідник, як східна плодожерка”, – заявив “Інтерфаксу” Сергій Данкверт. Саме через цього шкідника під забороною можуть опинитися в тому числі яблука з Польщі, на які припадає майже половина імпорту яблук в Росії.
Нарешті, в РФ можуть також заборонити м’ясо птиці з США. За словами Данкверта, останнім часом в продукції американських птахівників регулярно виявляються небезпечні речовини й мікроорганізми.
Заміщати скорочення поставок доведеться або продукцією з тих країн, які не потрапили під заборону, або товарами вітчизняного виробництва. І те й інше миттєво зробити не вийде. А отже, не виключено, що доти, поки не буде надана альтернатива, росіяни можуть стикатися як з дефіцитом тих чи інших видів продукції, так і з різким стрибком цін на продукти харчування, пише видання.
“Коли йде продукція з ринку, відповідно зменшується пропозиція. Причому пропозиція за цінами, цілком комфортними для споживача. Безумовно, це додатковий стимул для інфляції, яка і так вже значно перевищує цільові рівні 2014 року”, – говорить директор Інституту стратегічного аналізу ФБК Ігор Ніколаєв.
За його словами, поки що важко однозначно оцінити, яке саме буде зростання цін, тому що не ясний остаточний масштаб обмежень, але можна припустити, що заборони здатні додати до інфляції ще 1-2 відсоткових пункти.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас