Турпотік з Росії до Ізраїлю знизився на 20% через бої в секторі Газа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турпотік з Росії до Ізраїлю знизився на 20% через бої в секторі Газа

Світ
243
Туристи відмовляються від поїздок до Ізраїлю через військову операцію в секторі Газа і почастішання ракетних обстрілів ізраїльської території: трафік в липні міг скоротитися на 20%. Поки що це не критично – зараз в Ізраїлі низький туристичний сезон, наплив відпочиваючих зазвичай припадає на вересень.
Затрималися в аеропорту
У 2013 році Ізраїль відвідало рекордна для країни кількість туристів – 3,5 млн осіб, випливає зі звіту Бюро статистики Ізраїлю. Це на 0,5% вище, ніж у 2012 році, коли був зафіксований попередній рекорд туристичного трафіку. Російські туристи посідають друге місце після громадян США за кількістю відвідувань Ізраїлю. Минулого року цю країну відвідали 603 тис. росіян, або близько 17% від усього турпотоку.
Але нинішнього року ізраїльський туризм може постраждати через військової операції в секторі Газа проти палестинського руху ХАМАС. Початку вторгнення передували обстріл території Ізраїлю з сектора Газа. Операція армії Ізраїлю розпочалася 7 липня. У ніч на 18 липня, після десяти днів бомбардувань з повітря і обстрілу з моря, в анклав увійшли ізраїльська піхота і бронетехніка. 22 липня ракета, випущена з палестинського анклаву, розірвалася в містечку Йехуда на відстані 1,5 км від території аеропорту ім. Бен-Гуріона. Після цього Федеральне управління цивільної авіації США і Європейське агентство авіаційної безпеки рекомендували міжнародним авіакомпаніям призупинити повітряне сполучення з Ізраїлем. Серед тих, що призупинили рейси, виявилися російські «Аерофлот» і «Трансаеро».
Пізніше компанії відновили польоти, і до вечора п’ятниці, 25 липня, серед тих, хто так і не зважився на рейси до Ізраїлю, залишилися лише Lufthansa та її дочірні компанії – Germanwings, Austrian Airlines, Swiss Airlines і Brussels Airlines. Однак через ситуацію, що склалася, з аеропорту Тель-Авіва не змогли вилетіти вчасно сотні іноземних туристів, у тому числі 300 росіян, а деякі туроператори були змушені скасувати заплановані тури в Ізраїль.
Встигнути до вересня
За словами прес-секретаря Російського союзу туріндустрії Ірини Тюріної, потік туристів до Ізраїлю в липні цього року знизився на 20%, однак цей місяць припадає на низький сезон, тому в абсолютних цифрах втрати не такі значні. Як випливає з даних Бюро статистики Ізраїлю, в колишні роки потік туристів до Ізраїлю в червні – липні коливався в межах 20-30 тис. осіб на місяць.
За даними Асоціації туроператорів Росії (АТОР), зараз в Ізраїлі перебувають близько 5 тис. російських туристів. У високий сезон – навесні (особливо у великодні свята) і восени – там перебувають декілька десятків тисяч росіян одночасно.
За даними Тюріної, більшість російських туроператорів пропонують клієнтам, які забронювали тури на липень – серпень, перенести поїздку на пізніший час без додаткових зборів.
Учасники туристичного ринку, опитані РБК, підтвердили її слова. «Позавчора було багато дзвінків від туристів з приводу скасування турів, однак половину з них – 30 турів – ми перенесли на вересень і жовтень, – розповів РБК представник компанії «Шалом Тревел». – Незважаючи на те, що тури у вересні дорожчі, наші клієнти нічого не доплачували. Усі витрати взяла на себе компанія. Однак при цьому наші збитки не виявилися дуже великі – 5 тис. дол». У «Шалом Тревел» в Ізраїлі зараз перебувають близько 30 туристів. З настанням сезону компанія щомісяця відправляє до цієї країни 500-600 осіб.
Клієнти компанії Base Travel за останній місяць відмовилися від чотирьох турів. «Ми не зазнали втрат, тому що переорієнтували цих туристів на інші напрямки, – говорить представник компанії. – Бажаючих поїхати в Ізраїль дійсно дуже мало – зараз там жарко і не сезон». У компанії сподіваються, що до вересня обстановка в країні нормалізується: «Інакше потік може впасти більш ніж на 30%».
«За останній місяць в Ізраїль ми відправили чоловік десять, всі задоволені, – розповіли РБК в офісі Nissa Travel. – Ніхто від турів не відмовився».
«Ізраїль входить до двадцятки за популярністю серед російських туристів, проте країна далеко не в першій десятці, – розповіла РБК виконавчий директор АТОР Майя Ломідзе. – Нинішня політична обстановка в Ізраїлі, звичайно, знизить потік туристів десь на 50%. Але тривалого ефекту не буде, оскільки такі ситуації для Ізраїлю не рідкість. Потік туристів відновлюється буквально через два тижні після подібних конфліктів».
За словами Ломідзе, в АТОР поки що не надходять запити від російських туристів, що перебувають в Ізраїлі, з побажанням перервати тур.
Радник зі зв’язків з пресою посольства Ізраїлю в Росії Алекс Кагальський сподівається, що до початку високого туристичного сезону ізраїльські військові закінчать операцію в Газі. «Зараз в Ізраїлі триває операція, 40% з поставлених у ній цілей вже досягнуто, тож ми сподіваємося, що незабаром бойові дії припиняться», – повідомив Кагальський РБК.
За його словами, вся туристична інфраструктура в Ізраїлі працює в звичайному режимі: відкриті кафе, бари, ресторани, а самі курортні зони знаходяться у віддаленні від сектора Газа.
За даними Міністерства туризму Ізраїлю, в туріндустрії зайняті 195 тис. людей, прийом іноземних туристів у 2013 році приніс економіці країни 11,5 млрд дол.
Яна Бородюк, Денис Пузирьов
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас