Мінрегіон: інвестори отримали привабливі умови для входження на ринок теплоенергетики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінрегіон: інвестори отримали привабливі умови для входження на ринок теплоенергетики

Енергетика
492
Тепло в оселях українців цієї зими буде, незважаючи на припинення постачання імпортного природного газу. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов.
Він навів дані, що свідчать, що у 2010 році комунальна теплоенергетика споживала 11 млрд. 800 млн. кубів газу, в 2013 – вже 10 млрд. 100 млн. кубів газу, тобто на 15% менше, ніж у 2010 році. За рахунок впровадження енергозберігаючих заходів, щороку теплогенеруючі підприємства зменшували споживання газу на 5%.
За словами Андрія Білоусова, Уряд затвердив баланс газу на майбутній опалювальний період. Передбачається зменшити на 30% ліміт газу для промислових підприємств і на 30% – для підприємств теплоенергетики.
“Зараз перед підприємствами постало непросте завдання. Цей сезон, з серпня 2014 до березня 2015 року, ми повинні пройти, використовуючи 5 млрд. 800 млн. кубометрів газу, тобто на 30% менше, ніж за такий самий минулий період. Кожній області донесено помісячний ліміт споживання газу. До кожного регіону донесли, що потрібно зробити, щоб пройти опалювальний період в межах відведених лімітів. Починаючи з понеділка, ми спільно з нашими науковими фахівцями будемо спілкуватися з кожною областю і допомагатимемо вжити необхідних заходів, щоб пройти опалювальний період з тією кількістю газу, яку маємо”, – сказав Андрій Білоусов.
Він також підкреслив важливість переведення котелень на альтернативні види палива. Адже в Україні налічується близько 24 тисяч котелень, які забезпечують теплом населення і бюджетну сферу. З них 16 тисяч – використовують природний газ, 5000 – вугілля і 3000 котелень працюють на альтернативних джерелах енергії.
За словами Андрія Білоусова, щороку для потреб населення виробляється 47 млн. Гкал теплової енергії. На її вироблення, в середньому йде 8 млрд. кубічних метрів газу, вартість якого становить 43 млрд. грн. З них 9 млрд. сплачує населення, 34 млрд. грн. – Державний бюджет. Щоб змінити ситуацію і залучити підприємства до переходу на альтернативні види палива, Уряд схвалив постанову “Про стимулювання заміщення газу”. Документ передбачає фінансове забезпечення бюджетної програми “Компенсація різниці в тарифах на виробництво теплової енергії на теплогенеруючих установках з використанням будь-яких видів палива та енергії на заміщення природного газу”.
“Для того, щоб інвестор міг зайти до сфери вироблення тепла для населення, урядом фактично прийнято революційне рішення, яке дає змогу інвестору отримувати різницю в тарифах між вартістю тепла, виробленого з альтернативного палива – 700-800 грн. і вартістю для населення – 300 грн. Щоб не було надприбутків, рентабельність такого підприємства регламентована на рівні не вище ніж 21%. І це дасть змогу інвестору увійти на ринок будівництва або реконструкції котелень, які виробляють теплову енергію для населення з альтернативних джерел. У нас вже є маса таких пропозицій. Бюджет не зазнає додаткових витрат. Фактично, кошти бюджету України будуть працювати вже не на економіку іншої держави, а на наш внутрішній ринок – це нові робочі місця, власні енергоносії, розвиток власної економіки”, – сказав Андрій Білоусов.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас