Ціни на пальне знову зростають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на пальне знову зростають

Енергетика
4112
Роздрібні продавці палива підняли ціни. За даними «Консалтингової групи А-95», літр бензину подорожчав за добу на 20 коп. На цінниках мережі автозаправок «БРСМ-Нафта» (пов’язують з екс-міністром енергетики та вугільної промисловості Едуардом Ставицьким): А-92 – до 14,79 грн, А-95 – до 15,04 грн. Піднялося в ціні на 15-20 коп. паливо і в мережах АЗС «КЛО», «Маршал», «Маркет», «Надія», LOTOS та ін.
«Приват» відмовив приватникам
Подорожчання пов’язане з виникненням дефіциту палива, вважає експерт аналітичної компанії UPECO Сергій Сіренко, уточнивши, що до цього призвело призупинення продажів приватним клієнтам у «приватівських» заправках (ANP, «Укрнафта», «Мавекс», «Сентоза», «Авіас» та ін., загалом 1,6 тис. шт., підконтрольні губернатору Дніпропетровської області Ігорю Коломойському. – «Капітал»). Радник губернатора Дніпропетровської області з питань інформаційної діяльності Борис Абрагінський розповів виданню, що 23 липня заправки групи «Приват» не обслуговували приватних клієнтів. «У них був переоблік, але за картками можна було заправитися», – підтвердив він. Але потім робота заправок у Дніпропетровську та області відновилася.
«В інших регіонах країни купити паливо за готівку можна тільки в мережі «Укрнафта», – повідомив представник київського офісу цієї компанії, який попросив не згадувати його імені. У всіх інших мережах автозаправних комплексів придбати паливо можливо тільки за талонами та корпоративними картками. Співрозмовник видання не зміг назвати причини введених обмежень на продаж бензинів.
Палива не вистачає
Продавці палива спростовують вплив політики продажів «приватівських» заправок на ціноутворення. «Винні проблеми з поставками палива з Білорусі», – пояснює керівник відділу маркетингу мережі автозаправок «БРСМ-Нафта» Олександр Мельничук. Він додає, що на сьогодні оптових пропозицій з постачання фактично немає, що в свою чергу призводить до підняття закупівельних цін. «Ми вже розпродали запаси за старими цінами. А нове паливо змушені купувати дорожче», – погоджується заступник директора компанії «Надія-ритейл» (управляє мережею АЗС «Надія») Олена Оранська.
За словами директора групи компаній «А-95» Сергія Куюна, останнього місяця Білорусь переорієнтувала свої поставки до Російської Федерації, що призвело до виникнення дефіциту палива і точкового підвищення цін. З 14 до 21 липня тонна білоруського А-92 подорожчала близько на $80.
Ціни можуть зрости
Ситуація може посилитися, вважають опитані «Капіталом» експерти. З середини серпня зупиняється на ремонт Мозирський НПЗ (Білорусь). Сформовані запаси нафтопродуктів можуть не потрапити до України, а підуть у Росію. «Великі гравці можуть не втримати ціни», – нарікає Куюн. За його прогнозами, літр палива в найближчій перспективі подорожчає близько на 50 коп.
Сіренко дотримується іншої позиції. «Спаде ажіотажний попит, і ціни можуть відіграти назад», – говорить він.
Ціни на ринках моніторить Антимонопольний комітет України. В АМКУ «Капіталу» повідомили, що стежать за розвитком ситуації, але поки що жодних документів з ситуації у мереж не запитували. «Ми проводимо дослідження ринку палива, але вивчаємо ціни за лютий-травень», – сказав співробітник комітету, який побажав залишитися неназваним. Отримати офіційний коментар в АМКУ виданню вчора не вдалося.
Олександра Некращук, Кирило Підберезний
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас