НБУ при надзвичайному режимі дозволить пошкоджувати готівку фарбою, а банкам - обслуговувати клієнтів на паперових носіях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ при надзвичайному режимі дозволить пошкоджувати готівку фарбою, а банкам - обслуговувати клієнтів на паперових носіях

Казна та Політика
2648
Національний банк України (НБУ) затвердив інструкцію щодо організації роботи банківської системи в надзвичайному режимі, регламентувавши дії банків і підрозділів центрального банку в позаштатних умовах.
Як повідомляється на веб-сайті НБУ, відповідне рішення закріплено постановою № 435 від 22 липня.
Згідно з документом, надзвичайний режим роботи банківської системи вводиться постановою НБУ: правління Нацбанку наділяється правом прийняття рішень про призупинення, заборону діяльності банків або здійснення окремих операцій.
При цьому генеральному департаменту регулювання грошового обігу та департаменту платіжних систем і розрахунків НБУ доручено в місячний термін з дня затвердження інструкції розробити та затвердити порядок обслуговування мобільними установами банків військових частин, підприємств і населення на окремих територіях за місцем їх розташування.
Документом також передбачається, що якщо банки не мають можливості здійснювати міжбанківський переказ коштів через СЕП, то вони повинні забезпечити прийом від платників платіжних доручень в національній валюті на паперових носіях або у формі електронних документів, які надійдуть в банк за допомогою системи дистанційного обслуговування.
“Платник оформляє платіжне доручення на паперовому носії не менше ніж у чотирьох примірниках з використанням технічних засобів або заповнює власноруч. При підписанні платіжного доручення не допускається використання факсиміле, а також виправлення”, – вказано в документі.
Крім того, НБУ регламентував роботу з готівкою в надзвичайних умовах, зокрема, передбачивши пошкодження готівки в теруправліннях фарбою або іншим шляхом у разі неможливості вивести грошові кошти.
Документом також заплановано формування комісії (робочої групи) для вирішення комплексу питань, пов’язаних з функціонуванням банківської системи в надзвичайних умовах, у тому числі щодо взаємодії з правоохоронними органами.
“Правління Нацбанку в разі наявності перешкод для виконання Операційним, територіальним управлінням функцій і повноважень приймає постанову про передачу виконання цих функцій (повноважень) операційного або іншому теруправлінню”, – вказується в інструкції.
Крім того, Нацбанк у разі введення надзвичайного режиму роботи може на підставі окремих розпорядчих документів вносити зміни в порядок формування та зберігання обов’язкових резервів, а також до порядку надання і погашення кредитів рефінансування.
Згідно з документом, у разі введення надзвичайного режиму роботи Нацбанк також може змінити окремі норми, зокрема, щодо організації та функціонування валютного ринку, міждержавних розрахунків, здійснення валютних операцій (торгових, неторгових і операцій, пов’язаних з рухом капіталу), переміщення валютних цінностей через митний кордон України.
Інструкцією також передбачається, що в разі захоплення приміщення учасника СЕП озброєними особами та/або доступу сторонніх осіб до засобів захисту інформації та програмно-технологічних засобів проведення платежів учасник повинен терміново повідомити про це до теруправління за місцем свого розташування або Центральну розрахункову палату: персонал центру обробки СЕП негайно встановлює блокування початкових платежів від учасника.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас