Кабмін починає війну з агросектором — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін починає війну з агросектором

Казна та Політика
1057
Аграрії бунтують проти наміру КМУ відібрати у них податкові пільги. Нагадаємо, що до парламенту уряд вніс законопроект № 4309а, яким вноситься низка змін до системи оподаткування. Зокрема, пропонується перевести з 1 січня 2015 року великі і середні сільськогосподарські підприємства на загальну систему оподаткування ПДВ, а також — продовжити до 1 січня 2015 року звільнення від оподаткування ПДВ операцій з експорту зернових і технічних культур.
Учора аграрні асоціації заявили — якщо депутати підтримають цей документ, єдина галузь України, що стабільно працює, підкоситься і можуть виникнути питання подальшого працевлаштування близько 400 тисяч осіб. За словами генерального директора асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимира Лапи, частка агрохолдингів у структурі землекористування — приблизно 20—25%, середніх виробників — 60—65% і лише 10—15% — дрібні господарства. Отже, відповідно, резюмує він, близько 90% сектора втратить пільги. До того ж удар припаде не на великі.
Для рослинницьких підприємств у законі частково передбачено компенсатор — повернення ПДВ при експорті технічних культур. «Але цією нормою не зможуть скористатися середні і дрібні виробники, тому що вони не експортують зерно», — каже Лапа. А для тваринництва взагалі немає жодного компенсатора. «Йдеться про втрати 10% від загального доходу тваринницької галузі. Під дію цього закону підпадуть молочні підприємства, які утримують 88—89% всього поголів’я в Україні, і на них працює 87 тисяч осіб. До того ж це саме середні агропідприємства, а не великі агрохолдинги, які працюють переважно в сегменті рослинництва», — пояснює Лапа.
«Виробництво тваринницької продукції значною мірою орієнтоване на внутрішній ринок. Вартість вхідних ресурсів постійно зростає, тоді як рівень цін на продукцію тваринництва (особливо молочного скотарства) має негативну тенденцію, передусім через закриття зовнішніх ринків збуту. Саме тому в молочного тваринництва держава не лише не може забирати податкові пільги, а й повинна думати про запровадження програм розвитку цієї галузі, враховуючи її значну соціальну значущість як у плані людей, так і в плані продукції», — додає заступник голови правління корпорації «Сварог Вест Груп» Інна Метельова.
«Пільг будуть позбавлені всі 120 птахофабрик України і понад 80% свинарських і молочних комплексів. За рентабельності тваринництва 5—15% пільги становлять 8—12%, тобто більш як 60% тваринницьких і птахівницьких підприємств стануть планово-збитковими і під загрозою звільнення можуть опинитися понад 300 тисяч працівників у сільській місцевості з усіма негативними наслідками в економіці і соціальній сфері», — розповідає голова ради директорів Аасоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко.
За підрахунками агроекспертів, сума пільг з ПДВ — 16 мільярдів гривень на рік. «Якщо держава відновлює ПДВ на експорт зернових, то підприємцям повинні виплатити 10 мільярдів гривень. Тож теоретично надходження до бюджету можуть становити 5 мільярдів гривень. Але більшість підприємств зроблять так, щоб розмір господарств не перевищував 1 тисячі га, і в кращому разі до скарбниці надійде 2—3 мільярди гривень», — підсумовує Лапа.
«Я прочитав цей законопроект і зрозумів — це все робиться задля того, аби вбити аграрну галузь», — резюмує наостанок голова фермерського господарства «Час» Андрій Перебейніс. За його словами, аграрії Донецької області закінчать рік із результатом мінус 100 гривень, а через 2—3 тижні — посівна компанія. І на цьому тлі скасування виробникам пільг. «Скажіть, нам сіяти чи не сіяти? — резюмує він, і, не дочекавшись відповіді, дає свій прогноз: — За таких підходів цілком імовірно, що наступного року 20% сільгоспземель пустуватимуть, а через рік — ще 20%».
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас