Російський бізнес втрачає мільярди через українську кризу, багатющі бізнесмени впадають у все більший сказ - Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський бізнес втрачає мільярди через українську кризу, багатющі бізнесмени впадають у все більший сказ - Bloomberg

Світ
5337
Найбагатші бізнесмени Росії впадають у все більший сказ через те, що політика президента Володимира Путіна щодо України призводить до шкідливих санкцій, але вони надто бояться помсти, щоб говорити про це публічно, – так заявляють мільярдери й аналітики, – пише Bloomberg.
“Якщо Путін не спробує завершити війну в Україні (у світлі збитого минулого тижня над захопленою бойовиками територією лайнера Malaysia Air), він ризикує перетворитися на міжнародного недоторканного, як президент Білорусі Олександр Лукашенко (якого, як відомо, США назвали останнім європейським диктатором), – про це на правах анонімності розповів один російський мільярдер. – Те, що відбувається, погано для бізнесу і погано для Росії”.
“Економічна і бізнес еліта просто в жаху, – коментує Ігор Бунін, голова московського Центру Політичних Технологій. – Ніхто не висловиться вголос, з причини прихованої загрози помсти. Щойно виникне будь-яка ознака бунту, і їх поставлять на коліна”.
Катастрофа пасажирського лайнера Малайзії, в якій загинули 298 осіб, заново викликала до життя загрози більш жорстких санкцій з боку США та Європейського Союзу, які вже ввели санкції проти окремих осіб та компаній з Росії, підозрюваних у причетності до розпалювання проросійських заворушень в Україні. Держсекретар США Джон Керрі вчора заявив, що наявні докази припускають – Росія передала ракети, використані бойовиками, щоб збити лайнер. The Mail в неділю процитувало міністра оборони Великобританії Майкла Фаллона, який звинуватив Путіна у “спонсоруванні тероризму”.
Державний тероризм
Затаврувати Росію, як Іран або Лівію під правлінням Муаммара Каддафі, “країною-спонсором тероризму” (як запропонував міністр оборони Великобританії), стане значним кроком, що матиме “дуже вагомий вплив на Росію і компанії, що працюють з Росією”, – написав у листі Тімоті Еш, економіст-спеціаліст з ринків, що розвиваються, Standard Bank Plc в Лондоні.
Росію не турбує можливість отримати клеймо спонсора тероризму, – заявив учора в письмовому зверненні прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.
Бомбардування рейсу Pan Am 103 у 1988 році над Локербі, Шотландія, внаслідок чого загинули 270 осіб (вину поклали на Лівію), була однією з низки ударів, що призвели до міжнародних санкцій 1980-рр. і 1990-рр., це закріпило статус Лівії як знедоленої до кінця століття.
Коло Путіна
Хоча ЄС застосував менш жорсткі заходи проти Росії, ніж США, з причини протидії країн, таких як Італія та Австрія, Великобританія і Нідерланди будуть в першу чергу вимагати більш сильних заходів на майбутній зустрічі міністрів закордонних справ. Більшість жертв на борту збитого лайнера, 193 людини, були голландці; 10 з них – британці.
США вже ввели санкції проти державних компаній та членів внутрішнього кола Путіна, включаючи мільярдерів Геннадія Тимченка та Аркадія Ротенберга. Останні санкції, оголошені напередодні нападу на лайнер Malaysia Air, включали заборону для ВАТ НОВАТЕК, компанії-виробника газу, що частково належить Тимченку, використовувати американський ринок запозичень для пошуку нового фінансування зі строком погашення більш ніж 90 днів. Лондонські акції НОВАТЕК впали на 8% за два дні, знизивши ринкову вартість компанії орієнтовно на $3 млрд.
У ринкових трясіннях, спровокованих українським конфліктом, 19 найбагатших росіян втратили $14,5 млрд від початку року, порівняно з нарощуванням капіталу на суму $56.5 млрд 64 найбагатшими американцями, – за показниками Bloomberg Billionaires Index.
Ризик парії
“Росія ризикує стати країною-знехтуваною, якщо не стане себе поводити належним чином”, – заявив у ході інтерв’ю Sky News міністр закордонних справ Великобританії Філіп Хеммонд. “Зараз нам потрібно використовувати наявну хвилю обурення, щоб ввести подальше коло обмежень санкціями проти Росії”.
Додаткові санкції США можуть набути чинності в наступні кілька тижнів; санкції, направлені на галузі економіки, будуть можливі у вересні, якщо розслідування визначить, що саме бойовики збили пасажирський лайнер; а Європа піде на менш всеохоплюючі кроки з причини більш тісних ділових зв’язків з Росією, – про це йдеться в аналітичній записці дослідницької та консалтингової компанії Eurasia Group з Нью-Йорка.
“Загроза санкцій проти цілих секторів економіки зараз повністю реальна, і для бізнесу існують серйозні приводи для побоювань”, – коментує телефоном з Юрмали Михайло Касьянов, колишній прем’єр-міністр Росії під час першого терміну президентства Путіна, з 2000 до 2004 рр. “Якщо введуть санкції проти цілого фінансового сектора, економіка розвалиться протягом шести місяців”.
Опір втручанню
Андрій Костін, голова державної ВТБ Груп, минулого тижня повідомив, що вже чинні санкції можуть нашкодити російській економіці, що оцінюється в $2 трлн, і вирвати Росію з глобалізаційного процесу. Путін, який вічно заперечує факт надання зброї сепаратистам в Україні, не піде назад, оскільки має намір протистояти втручанню США і Європи, – говорять в Eurasia Group.
“Він все одно розглядатиме російський вплив на схід України і російське вето на вступ України до НАТО як життєво важливого російського національного інтересу”, – коментують в Eurasia Group. “Військова допомога бойовикам буде тривати”.
Путін, 61-річний колишній полковник КДБ, спирається на сплеск своєї популярності (після того, як він анексував чорноморський півострів Крим в України у березні), яка сягнула майже рекордної позначки 86%, – свідчить московська незалежна аналітична компанія Левада Центр.
“Злочинно недбалий”
У день трагедії Malaysian Air, Путін звинуватив уряд України, заявивши, що держава, над чиєю територією пролітав літак, несе відповідальність. Його прихильник Сергій Наришкін, спікер нижньої палати парламенту, заявив, що українська влада припустилася “злочинної недбалості”, дозволивши рейсу Амстердам – ​​Куала-Лумпур летіти над зоною військових дій.
Після розмови з лідерами інших країн, Путін заявив, що трагедію не можна використовувати для “егоїстичних політичних цілей”, і закликав до забезпечення безпечного доступу до місця аварії для членів групи міжнародного розслідування, обіцяючи зробити все можливе, щоб закінчити військові дії в Україні, – йдеться в його відео-зверненні, розміщеному на веб-сайті Кремля.
Внутрішнє коло Путіна, велика частина якого колись працювала в розвідці, “повністю виключило можливість відповідальності Росії за подію, і вказало на американців”, – коментує Ольга Криштановська, соціолог, яка вивчала еліту країни в РАН Москви.
Один довгограючий союзник Путіна, який керує великою державною компанією, заявив, що українські сили збили літак за потурання США. “Це рівнозначно війні проти Росії без формального її оголошення”, – заявив він на правах анонімності.
Це війна
“Ця війна і розмови про війну змушують бізнес еліту “жити в стані страху” і намагатися вивести гроші з країни”, – коментує Криштановська.
Олександр Лебедєв, колишній мільярдер, який володіє британськими газетами Independent і Evening Standard, заявив, що глибоко песимістичний щодо перспективи, що Росія хоч коли-небудь знову відновить свої зв’язки з США та європейськими союзниками.
“Час повернувся у 1980 роки”, – на пік Холодної Війни, – повідомив Лебедєв, який колись служив від радянської розвідки в Лондоні. “Але у 1980-ті обидві сторони взаємно стримували одна одну. Зараз ми зіткнулися з війною, а це гірше”.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас