Облікова ставка в Україні тепер залежатиме від рівня інфляції - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Облікова ставка в Україні тепер залежатиме від рівня інфляції - НБУ

Казна та Політика
764
Рівень інфляції наступного року стане орієнтиром для Національного банку України під час визначення доцільного розміру облікової ставки.
Про це заявила голова Нацбанку Валерія Гонтарєва, йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.
«Національний банк планує впроваджувати режим інфляційного таргетування, і це наші перші кроки. Ми повинні дивитися вперед. Ми не повинні прирівнювати облікову ставку до рівня інфляції минулого року, а потрібно думати постійно про майбутнє, коли встановлюємо облікову ставку. Нарешті, облікова ставка в країні починає щось означати», – наводяться в повідомленні слова Гонтарєвої.
Вона також зазначила, що в Україні облікова ставка і ставка рефінансування не мали прикладного значення і не відповідали реальній ситуації на ринку.
Голова НБУ також підкреслила, що доступність рефінансування для банків зі збільшенням рівня облікової ставки не змінилася. Зокрема, 16 липня Нацбанк провів відсотковий тендер на 90 днів без обмеження суми, за яким видав банкам кредити рефінансування на суму понад 5,2 млрд грн під 14,25% річних.
«Загалом рефінансування на таких умовах отримав 21 банк. Кожен, хто мав державні цінні папери, міг взяти участь в тендері і в повному обсязі купити стільки ресурсів, скільки йому потрібно. Саме ця умова є суттєвим кроком до розвитку ринку капіталу в Україні», – сказала вона.
За словами голови НБУ, першим кроком до розвитку ринку капіталу стане повністю і абсолютно ліквідний ринок державних цінних паперів.
«Ринок ОВДП є нашим пріоритетом щодо розвитку ринку капіталу. Після побудови повністю ліквідного ринку державних цінних паперів ми будемо розвивати інші сегменти фондового ринку», – зазначила Гонтарєва.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас