НБУ звинувачують у девальвації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ звинувачують у девальвації

Валюта
1741
Банкіри відзначають, що регулятор на міжбанківському валютному ринку дещо завищує курс купівлі долара в резерви – не даючи ринку опуститися нижче відмітки 11,7 грн / $ 1. Хтось вважає таку політику спрямованою на інфляційне таргетування. Однак багато казначеїв підозрюють, що в Нацбанку просто не визначилися щодо подальшої долі гривні. Вірніше, не визначився президент Порошенко, чиєю креатурою є голова НБУ.
Згідно з даними учасників ринку, у вівторок НБУ купив на міжбанку близько $80 млн за курсом 11,7101 – нібито, вище котирувань комерційних банків, які в той день, за інформацією «Укрділінг», купували долар по мінімальному середнім курсом 11,65 грн / $ 1 , при тому як продавали – 11,75 грн / $ 1.
Одноосібним продавцем валюти виступив державний Укрексімбанк. До того ж котирування на купівлю валюти у держбанку НБУ виставив під самий кінець торгової сесії – дилери, нібито, побачили її в 16.22.
Банкіри стверджують, що такими діями регулятор не дає опуститися курсом гривні, штучно його девальвуючи. При цьому, нібито, без будь-яких на те економічних підстав. «Коли гривня девальвувала, НБУ на ринок не виходив. Тепер же, коли почався відкат і зміцнення гривні, чого так чекають гривневі вкладники та валютні позичальники, Нацбанк цілеспрямовано йде на утримання курсу на завищеному рівні шляхом обмеження на вільний продаж великих обсягів валюти », – відмічає один з авторитетних казначеїв.
Обурення фінансистів зрозуміло. Для банкірів високий курс долара – це великі резерви за валютними кредитами і зниження капіталу. За даними НБУ, за перше півріччя регулятивний капітал банків впав більш ніж на 17 млрд грн.
При цьому не можна не відзначити, що девальвація гривні дозволила Центробанку вивести в плюс торгове сальдо платіжного балансу. За даними Держстату, сальдо зовнішньої торгівлі товарами України за підсумками січня-травня 2014 склало + $ 524,5 млн, в той час як за аналогічний період 2013 баланс зовнішньої торгівлі товарами було зведено з дефіцитом в $ 3,372 млрд. Крім того утримання курсу гривні дозволяє Кабміну не втрачати податкові платежі.
Однак банкіри вважають, що дії НБУ на валютному ринку зараз не пов’язані з процесами управління платіжним балансом. Пояснюючи дії НБУ, експерти висувають три версії.
Перша – спроба управління інфляцією через валютний курс.
«Дійсно НБУ методично викуповує валюту в районі 11.7 грн / $, що не дозволяє гривні зміцнитися. Це можна пояснити не тільки необхідністю наповнення валютних резервів, а й переходом до політики інфляційного таргетування. У таких умовах валютний курс стає інструментом управління інфляцією, а не метою. Тому зміцнення гривні – це погано через дефляцію. Так само, як і різка девальвація – це погано через прискорення інфляції », – вважає керуючий партнер ІК Capital Times Ерік Найман.
Друга – відсутність валютної політики як такої.
«Є відчуття, що НБУ просто не визначився зі своєю валютною політикою, – говорить один зі скарбників. – Вірніше, не визначився президент Порошенко, який впливає на Нацбанк. Тому дано вказівку стояти на 11.7 грн / $ до з’ясування ситуації ».
Втім, ряд банкірів не вважає скупку валюти в резерви проблемою. «НБУ все правильно робить – їм необхідно поповнювати резерви. Правда, як і раніше, покупка здійснюється непрозоро », – говорить заступник голови правління Сіті Банку Україна Влад Сочинський.
Банкіри нарікають, що пізня ретрансляція котирування в табло ThompsonReuters нібито не дала всім бажаючим продати валюту за запропонованим НБУ курсу. Що, втім спростовує представник Нацбанку.
Третя версія – специфіка визначення курсу валюти в НБУ.
«Не виключаю, що у Гонтаревої поки відбувається вивчення матеріальної бази, тому рішення по курсу приймає правління, або безпосередньо директор генерального департаменту кредитно-грошової політики», – говорить один з фінансистів.
Хоча в НБУ запевняють, що це рішення належить до компетенції заступника голови, який курирує монетарну політику. При цьому банкіри побоюються, що дії регулятора по скупці валюти на міжбанку без зворотного її продажу можуть негативно вплинути на курс. «Тенденція нехороша: продавати валюту вони не будуть, так як узяли зобов’язання перед МВФ щодо втримання резервів. При цьому не допускають ринкового зміцнення курсу, хоча всі передумови до цього є », – каже побажав залишитися неназваним топ-менеджер одного з українських банків. Який, втім, відзначає, що і завдання повені резервів з НБУ ніхто не знімав.
За його словами, по ринку ходять чутки про плани Нацбанку скупити ще близько $ 260 млн в резерви до кінця місяця – про що нібито ведуться активні переговори з Укрексімбанком і Ощадбанком. «Якщо це правда, курс може серйозно похитнути в майбутньому – якщо виникне дефіцит валюти, то ринку буде звідки її взяти. А НБУ валюту не продає. Хто буде відповідати за зліт курсу в цьому випадку? », – говорить банкір.
Уповноважений представник Нацбанку, в свою чергу, вважає, що банкіри невірно інтерпретують відбувається. За його словами, НБУ ставив котирування по фіксингу офіційного курсу, і ніяк не нижче ринку. А побачити курс дилери могли в 15:20 за Київським часом.
«Ми прогнозуємо стан ринку і оцінюємо баланс попиту / пропозиції валюти. Тому інтервенції НБУ з купівлі валюти не роблять дестабілізуючого впливу на ринок », – говорить представник НБУ.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас