Нафти в усьому світі залишилося всього на 53 роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафти в усьому світі залишилося всього на 53 роки

Енергетика
3146
Водії транспортних засобів по всьому світу можуть покладатися на звичний бензин дещо більше півстоліття, а потім необхідно буде переходити на альтернативні джерела палива. Або ходити пішки.
Відповідно до річного звіту BP обсяг доведених світових запасів нафти припускає, що станом на кінець 2013 р. на Землі є близько 1688 млрд барелів нафти.
При нинішніх темпах видобутку цього об’єму вистачить на 53,3 року. Проте обсяг запасів зараз на 1,1% вищий, ніж торік. А за останні 10 років доведені запаси зросли на 27%, що відповідає більш ніж 350 млрд барелів.
Збільшення запасів пов’язане з новими даними з Росії і Венесуели, де показники збільшилися на 900 і 800 млн барелів відповідно. Країни ОПЕК продовжують лідирувати, контролюючи 71,9% запасів планети.
Що стосується США, які останнім часом нарощують видобуток нафти за рахунок використання технології горизонтального буріння і гідророзриву пласта, то тут доведені запаси нафти становлять 44,2 млрд барелів нафти, а це на 26% вище, ніж оцінки, опубліковані в попередньому звіті BP.
Це також більше оцінки Агентства з енергетичної інформації США, яка передбачає рівень в 33,4 млрд барелів. Це означає, що сланцевий бум США все ж приносить свої плоди. Джерела нафти США включають в себе формації Bakken, Eagle Ford і родовища в Західному Техасі, які, за оцінками BP, володіють запасами палива в 75 млрд барелів.
Bakken і Eagle Ford, судячи з усього, мають не такими великими запасами, як повідомлялося раніше. Проте EOG Resources, що працює на Eagle Ford, збільшила свої оцінки запасів. Згідно з даними Motley Fool остання оцінка видобутих запасів становить 3,2 млрд барелів.
У BР досить обережно підходять до питання визначення обсягу запасів нафти. Компанія відкрито заявляє: “Ніхто не знає і не може знати, скільки нафти є під поверхнею Землі і скільки її можна буде добути в майбутньому”.
У той час як зростає обсяг видобутих запасів, збільшується і сам видобуток, і це порушує питання про його способи. Мало того що нові методи видобутку використовують величезну кількість енергії, для того щоб отримати ще більше енергії, особливо це стосується сланців, вони також передбачають використання хімічних речовин, які потенційно можуть завдати величезної шкоди екології за рахунок попадання в ґрунт і ґрунтові води.
Ці методи допомагають США, наприклад, досягти енергетичної незалежності, але для Китаю така незалежність неможлива. Запасів нафти в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні вистачить лише на 14 років при поточних темпах видобутку і споживання. Це означає, що Китай повинен буде активно імпортувати нафту, посилюючи навантаження на інші регіони, де запаси будуть танути швидше.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас