На зустрічі "четвірки" у Мінську Україна відстоюватиме свої інтереси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На зустрічі "четвірки" у Мінську Україна відстоюватиме свої інтереси

36
16 травня в Мінську, у резиденції Президента Республіки Білорусь "Заславль" відбудеться чергове засідання Групи високого рівня урядів Білорусі, Казахстану, Росії й України, створеної для розробки концепції і проекту єдиного економічного простору чотирьох держав. Українську делегацію очолює перший віце-прем'єр-міністр, Міністр фінансів України Микола Азаров.
Як повідомили "Обозревателю" у службі першого віце-прем'єр-міністра України, засіданню передувала інтенсивна робота експертів над проектом концепції єдиного економічного простору, консультації щодо процесів приєднання держав "четвірки" до Світової організації торгівлі. Українські експерти вважають, що в ході цієї роботи сторони суттєво просунулися у визначенні принципів створення єдиного економічного простору, формулюванні базових розділів проекту.
На засідання в Мінську будуть винесені питання, що вимагають узгодження. Також делегації повинні затвердити план роботи Групи до вересня 2003 року. З огляду на прогрес у визначенні понятійної бази економічної спільності, українська сторона тепер пропонуватиме поставити в центр уваги переговорів конкретні економічні інтереси держав, пошук ефективних шляхів реалізації таких інтересів.
"На зустрічі з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним, під час попереднього засідання в Москві, я виклав логіку українського підходу до проекту, - сказав Микола Азаров. - Концепцію єдиного економічного простору вже сьогодні необхідно підкріплювати масштабними, конкурентними міждержавними проектами, що "від життя" дадуть нам відповідь, які перешкоди необхідно відстороняти, яку глибину інтеграції закладати в проект ЄЕП, щоб він був переконливо вигідний для всіх держав".
Виходячи з цього, Перший віце-прем'єр-міністр України Микола Азаров як перший крок запропонував уведення мораторію на різні обмеження і виключення в торгівлі між державами "четвірки".
"Дискримінаційні заходи, що блокують рух до зони вільної торгівлі, не наближають нас до реалізації проекту єдиного економічного простору, - заявив Микола Азаров. - Напевно, необхідно дати такий сигнал, який би свідчив, що робота над проектом відбуватиметься в найсприятливіших для держав-учасників умовах. На мою думку, мораторій буде саме таким сигналом. Нині у Російській Федерації щодо імпорту товарів, у тому числі українських, діє дванадцять різних квот, видів спеціального мита, розслідувань, що обмежують вільне пересування продукції дванадцяти товарних груп, зокрема, оцинкованого прокату, арматури, цукру-сирцю, карамелі, крохмалю і кристалічного кремнію. Источник: Обозреватель
За матеріалами:
Воля.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас