Уряд вирішив відмовитися від держгарантій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд вирішив відмовитися від держгарантій

Кредит&Депозит
889
Кабінет міністрів має намір утриматися від надання державних гарантій наступні кілька років. Це випливає з листа Міністерства фінансів до розпорядників бюджетних коштів, у тому числі міністерств та місцевих органів влади. Рекомендації Мінфіну розповсюджуватимуться на бюджетні запити як до проекту держбюджету-2015, так і до проекту прогнозу бюджетів на 2016 і 2017 роки.
Крутися як хочеш
Ініціатива призупинити урядові поручительства виникла через наближення розміру державного боргу до гранично високої позначки відносно ВВП, уточнюють в Мінфіні. За перші чотири місяці цього року сукупний держборг збільшився на 159,2 млрд грн, сягнувши в цілому понад 50% ВВП. Держборг України, в тому числі і гарантований, становив до кінця квітня 743,5 млрд грн, за статистикою Мінфіну. За словами міністра фінансів Олександра Шлапака, у 2014 р. уряд має намір утримати держборг на рівні 57% ВВП. Критично важливо, на думку міністра, не вийти за рівень 60% ВВП, оскільки ця безпечна межа дозволяє Україні зберегти впевненість у платоспроможності перед кредиторами.
Від початку року, що ознаменувався зміною уряду, українським компаніям, в тому числі і державним, не було надано жодної держгарантії. Але в травні прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив надати гарантії під кредитні зобов’язання вінницького держпідприємства «НВО «Форт» на 100 млн грн. Ще раніше прем’єр говорив, що уряд готовий надати поручительство «Укрзалізниці» на закупівлю рухомого складу українського виробництва на декілька мільярдів гривень.
Тим самим, за словами Яценюка, вагонобудівні підприємства на сході країни зможуть компенсувати свої збитки від втрати російських замовлень. При цьому в уряді не вітають низку угод, підтриманих минулим Кабміном у 2012-2013 р. Зокрема, Яценюк заявив, що проект з газифікації вугілля, фінансування якого було заплановано в рамках кредитної угоди НАК «Нафтогаз України» та Державного банку розвитку Китаю, не має ані економічного, ані технологічного грунту.
Тривогу Мінфіну щодо збільшення боргового пузиря можна пояснити і сумами прострочених виплат за позиками, які компанії залучали під поручительства держави. За інформацією міністерства, сума простроченої заборгованості позичальників перед державою за залученими під держгарантії позиками становить $1,986 млрд, або 23,2 млрд грн за поточним курсом 11,7 UAH/USD.
Уряд вирішив відмовитися від держгарантій
Жертви змін
Те, що новий уряд не буде занадто щедрий на гарантії, було зрозуміло вже в квітні. Тоді міжвідомча робоча група при Кабміні обмежила список об’єктів, які можуть розраховувати на держпідтримку в 2014 р., до 19 проектів. Для них необхідна сума гарантій становить близько 14,5 млрд грн. При цьому найбільші позики потрібні компанії Віктора Пінчука «Інтерпайп» для будівництва нових потужностей з виробництва труб, а також на будівництво ливарно-прокатного комплексу «Донецьксталі». Втім ці ж об’єкти претендували на держгарантії і в попередні роки, але так і не отримали їх. Найчастіше поручительство від Кабміну отримували державні компанії, тоді як запити приватних структур залишалися без уваги. Як зазначив директор «CASE-Україна» Дмитро Боярчук, в країні склалася практика, коли підприємства отримували кредити під держгарантії, але не завжди обслуговували позики і платили за ними.
«Це лише звучить добре, що за допомогою держгарантій можна когось підтримати. Але я не пам’ятаю, щоб уряд оцінював їхню ефективність після використання – повертали гроші чи ні», – підкреслює Боярчук.
За словами старшого аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександра Жолудя, незважаючи на те, що рівень боргу України відносно ВВП нижчий, ніж, наприклад, в деяких країнах Європи, його обслуговування обходиться значно дорожче. «Умовно кажучи, якщо у нас граничний рівень боргу становить 60% ВВП і ми сплачуємо на цей борг 8-10% річних у валюті, то це відповідає тому, якби межа нашого боргу була у два рази більша – 120% ВВП, – але при цьому ми сплачували б 3-5%», – відзначає експерт МЦПД.
За останні два роки уряд надав державних гарантій більш ніж на 97 млрд грн. При цьому найбільшими одержувачами преференцій від уряду були державні «Укравтодор» і «Нафтогаз України».
Зокрема, за два роки «Укравтодор» отримав гарантії на 19 млрд грн під випуск облігацій. Кошти, як раніше заявляли в дорожньому відомстві, здебільшого направлялися на ремонт доріг. «Нафтогаз», що отримав у 2012-2013 рр. гарантій на 31,4 млрд грн, як правило, залучав кошти для рефінансування старих боргів або ж для розрахунку за поточними. Востаннє для цих цілей держхолдинг випустив облігації на 4,8 млрд грн у грудні минулого року.
Ростислав Шаправський
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас