Попит країн, що розвиваються, сприяє зростанню цін на світовому ринку шоколаду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попит країн, що розвиваються, сприяє зростанню цін на світовому ринку шоколаду

Аграрний ринок
185
Стрімке зростання споживання шоколаду в країнах, що розвиваються, яке спостерігається останніми роками, спровокувало відчутне зростання цін на какао-боби, пише газета The Wall Street Journal.
За даними Euromonitor, десять років тому – в 2004 році – на країни, що розвиваються, припадало 33% світового ринку, і очікується, що в 2014 році показник підніметься до 45%.
Вибухове зростання споживання шоколаду в Індії, Саудівській Аравії та Китаї стало причиною ралі на ринку какао-бобів, вартість яких наблизилася до максимуму за останні три роки. За 12 місяців, що завершилися у вівторок, вартість цієї сировини підскочила на 43%. Динаміка котирувань на какао-боби поступається серед 24 видів сировинних товарів, що входять до індексу S&P GSCI, лише нікелю, який подорожчав на 47% за аналогічний період.
“Попит ринків, що розвиваються – головна причина стійкого і тривалого підвищення цін на ринку какао, – зазначив фахівець із ф’ючерсів Citigroup Стерлінг Сміт. – Чи достатній попит для того, щоб підштовхнути їх ще вище? О, так”.
Завдяки зростанню доходів населення у країнах, що розвиваються, шоколад став доступний більш широким верствам, і тепер з рідкісних вишуканих ласощів поступово перетворюється на товар повсякденного попиту, а розвиток інфраструктури в цих країнах спрощує процедуру поширення плиток шоколаду і шоколадних цукерок.
Ціни на ринку какао-бобів, обсяг якого оцінюється в $6,6 млрд, продовжують демонструвати зростання, навіть незважаючи на червневі прогнози рекордного врожаю в Кот-д’Івуарі – основному виробнику цього виду сировини в світі.
У зв’язку із зростанням цін світові виробники шоколадних цукерок змушені підвищувати ціни на свою продукцію. За оцінками Euromonitor, у 2014 році 1 кілограм шоколаду в США подорожчає в середньому на 2% – до $12,62, а підйом за останні п’ять років становитиме 18%.
Інвестори і виробники вважають, що любителі шоколаду не змінять своїх споживчих звичок через підвищення цін. За даними Комісії з термінової ф’ючерсної торгівлі сировинними товарами (CFTC), кількість “довгих” позицій у ф’ючерсах на какао-боби за останні вісім тижнів збільшилася на 45%.
Euromonitor прогнозує, що продажі шоколаду в Індії збільшаться за підсумками поточного року на 14%, і що Китай стане восьмим за величиною споживачем шоколаду в світі, піднявшись в десятого місця у 2010 році. В цілому продажі шоколаду в світі сягнуть у 2014 році рекордних 7,5 млн тонн, а темпи їхнього зростання будуть найшвидші за останні три роки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас