Українцям не віддають депозити через неправильні печатки банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям не віддають депозити через неправильні печатки банку

Кредит&Депозит
11213
Українські банки почали відрікатися від своїх квитанцій і печаток на них, і на цій підставі відмовляти вкладникам у виплаті депозитів. А минулого тижня їх у цьому підтримав Верховний Суд: розглядаючи справу № 6-96цс14, він встав на бік банку, який не захотів повертати людині вклад.
«Це рішення ВСУ, по суті, говорить, що тепер будь-який банк може сказати своєму вкладнику, що той не відкривав у нього ніякого депозиту. Підстава – неправильно оформлена ощадна книжка або квитанція про внесення грошей на рахунок. І це при тому, що людина, вносячи гроші в касу, ніяк не може всі ці документи перевірити. Немає затверджених чинним законодавством критеріїв – так і так мають виглядати дані документи, і які печатки повинні стояти. Тож якщо банк захоче, то може не повернути кошти будь-якому вкладникові», – прокоментував «Вістям» документ старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Суть судової тяжби зводиться до печатки, яку банк поставив, приймаючи гроші на рахунок. Фінансисти стверджують, що на прибуткових документах стоїть просто не та печатка, що повинна була бути. «Ніхто не говорить, що цю печатку хтось підробив – ні. Вона справжня, просто повинна бути використана інша. От і все, тому гроші відмовляються віддавати», – зауважив Кравець.
Експерти погоджуються: такий підхід банків, а згодом і судів, дійсно може стати проблемою. Адже, ніде в чинному законодавстві не прописано правозастосування тих чи інших видів печаток на банківських документах. Можливо, щодо цього є внутрішні інструкції банків, але про них знають тільки фінансисти. Людина ж, яка прийшла вносити готівку на рахунок, поняття не має – правильною печаткою йому завірили документи чи ні. І в підсумку може позбутися всіх вкладень. Судовий спір у справі № 6-96цс14 вівся щодо депозиту в $500 тис.
«Справжність друку перевірити практично неможливо, але, тим не менш, вона не повинна відрізнятися від назви відділення, в якому вносяться гроші. В одному відділенні зазвичай кілька печаток: для договорів, для кас, для довідок тощо », – зазначив у розмові з «Вестями» керуючий партнер юрфірми “Можаєв і Партнери” Михайло Можаєв. Чи не єдиною можливістю повернути свої гроші для людини в підсумку може стати відеозапис, і лише у випадку, якщо банк захоче її надати. «У банках ведеться відео спостереження і через службу безпеки можна подивитися факт внесення коштів у касу банку», – зауважив Можаєв.
Найбільше експерти побоюються того, що банки почнуть зловживати неправильної оформленням документів або взагалі розгорнуть масові шахрайства. Стануть неправильно оформляти документи на депозити тільки для того, щоб потім не повертати людям гроші. «Подібні випадки були й раніше – банки оскаржували свої ж документи, і не платили клієнтам. Але зараз, в умовах, коли у банків дійсно виникає все більше проблем з виплатою вкладів (через брак грошей), боюся, це може стати більш поширеною практикою», – сказав «Вістям» Ростислав Кравець.
На поточний момент тимчасові адміністрації працюють в 18 українських банках. Але джерела у Фонді гарантування вкладів повідомили «Вістям», що скарги на несвоєчасні виплати депозитів (з різних причин) сьогодні виникають стосовно чотирьох десятків банків.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас