ЧС 2014: розбиті мрії й інфляція для Бразилії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЧС 2014: розбиті мрії й інфляція для Бразилії

Світ
1609
Чемпіонат світу з футболу в Бразилії розігнав інфляцію до межі. Зростання споживчих цін в країні в річному вираженні в червні становило 6,5% і вже перевищило цільовий діапазон Центрального банку. Статистика, що вийшла, змушує відволіктися від футбольних веселощів і повернутися до серйозних економічних проблем Бразилії.
Стійка висока інфляція стримує економічне зростання, яке вже й так близьке до нуля. Більше того, напередодні національна збірна була в пух і прах розгромлена німцями з рахунком 7:1, і ця поразка буквально шокувала всіх уболівальників. Якщо сентиментальні бразильці будуть довго відходити від такого удару, то й спад у діловій активності не за горами.
Але це питання найближчого майбутнього, а поки що гостро стоїть проблема інфляції, і зростання цін пов’язують із зростанням тарифів на авіаперевезення і подорожчанням готельних номерів у період проведення футбольного турніру. Безумовно, це локальні фактори, однак експерти вважають, що інфляційний тиск збережеться й після завершення мундіалю.
“Немає сумнівів, що чемпіонат світу чинить деякий вплив, але ми не можемо покладати всю провину на нього”, – сказав в інтерв’ю Reuters Лучано Ростаньо, головний стратег Banco Mizuho в Сан-Паулу.
“Інфляція, імовірно, після Кубка світу піде на спад, але буде залишатися близько до верхньої межі цільового діапазону Центрального банку в цьому й у наступному роках, навіть якщо економіка зростатиме лише на 1%”, – додав він.
Нагадаємо, що Банк Бразилії поставив на меті утримати інфляцію в діапазоні 4,5% ± 2%.
У місячному вираженні індекс споживчих цін збільшився на 0,4% – найвищий показник з червня 2008 року
Авіаквитки за місяць злетіли на 21,95%, готелі підняли цінник в середньому на 25,33%. На ці два показника припадає майже половина місячного зростання інфляції в країні.
У жовтні в Бразилії відбудуться президентські вибори, і для нинішньої голови держави Ділми Руссефф боротьба з інфляцією буде однією з головних тем в ході виборчої компанії.
У Центральному банку, до речі, вже заявляли, що політичні заходи ще не вступили в силу і будуть сприяти уповільненню інфляції наступного року, однак економісти вважають, що якщо ЦБ не буде і далі підвищувати ставки, то ціни продовжать зростати темпами, що набагато перевищують 4,5%.
Втім, є і деякі позитивні новини: ціни на продукти харчування, які раніше були основним драйвером зростання споживчих цін, нарешті демонструють зниження. З травня до червня вони знизилися на 0,11%.
Ще раз нагадаємо, що атмосфера карнавалу, що панувала в Бразилії протягом усього футбольного турніру, вчора нараз обернулася національною зневірою. Мрії про завоювання найціннішого футбольного трофея у себе на батьківщині так і залишилися мріями після того, як у півфіналі команда Бразилії зазнала найбільшої поразки у своїй історії.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас