"Податок на депозит платитимуть всі" - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Податок на депозит платитимуть всі" - думка

Кредит&Депозит
16181
З 1 серпня кожен власник депозиту платитиме 15-відсотковий податок від прибутку.
Про це йдеться в законопроекті N4101а “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від капіталу”, за який у п’ятницю проголосували депутати.
“Відповідно до законопроекту, податок платитимуть всі власники депозитів — і ті, хто кладе мільйони, і ті, хто має на рахунку кілька тисяч гривень. Наприклад, поклала людина 10 тисяч гривень на депозит під 20 відсотків річних, у кінці року отримає не дві тисячі гривень, а 1700. Тобто 300 гривень податку в неї відрахують”, – розповідає Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.
Перед прийняттям закону у нього внесли численні правки. Спочатку він передбачав прогресивну шкалу оподаткування — 15%,20% і 25% залежно від розміщеної на депозиті суми. Зараз розмір податку для всіх однаковий.
“Варіант, який прийняли, є оптимальним. Особливо важливо, що внесли зміни в адміністрування цього податку. Тепер вкладникам не треба буде самим заповнювати якісь документи, вистоювати в черзі у Податкову інспекцію, аби його сплатити. Податок зніматиметься автоматично банком із прибутку депозиту. Щодо розміру податку, то на мою думку, краще було б зробити його на рівні 5 відсотків. Це б не так відлякувало потенційних вкладників. Хоча розумію, що зараз такий час — зараз потрібно інтенсивно наповнювати держбюджет. Такий податок є й в інших країнах. Наприклад, в Німеччині із прибутку відраховують 50 відсотків, у Швейцарії — 65 відсотків”.
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас