Експорт України до ЄС збільшився на 22% - наша країна кардинально переорієнтується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експорт України до ЄС збільшився на 22% - наша країна кардинально переорієнтується

Аграрний ринок
3219
За інформацією митної служби у червні 2014 року Україна поставила до країн ЄС продукції на суму 1,365 млрд дол, що на 21,55% більше, ніж торік. І фактично сума експорту України до ЄС зрівнялася c сумою експорту України в СНД. За червень 2014 року Україна експортувала до країн СНД продукції на 1,487 млрд дол, що на 11,84% менше, ніж торік.
Місяць червень дуже чітко показав, що Україна все кардинальніше переорієнтується на країни ЄС. Багато в чому позначається політичний вектор України, який зараз звернений на ЄС, а не на Росію. Україна все більше і більше хоче розірвати ділові зв’язки з Росією і сильніше бути інтегрована до ЄС. Це була давня мрія багатьох українських політиків, щоб Україна більше залежала від ЄС, ніж від Росії. Часи СНД відходять у минуле, і тепер ЄС манить Україну своїм ринком і можливостями.
Переорієнтація українського ринку на країни ЄС внесла свої коригування і в структуру українського експорту. На 20% збільшився експорт українського зерна. Іспанія і Голландія суттєво наростили купівлю української кукурудзи. Крім кукурудзи країни ЄС збільшили купівлю українського чавуну і сталі, особливо Італія й Польща. Багато в чому завдяки цьому факту, експорт чорних металів цього року фактично перебуває на рівні минулого року. Всі ці зміни дуже наочно показують сальдо зовнішньої торгівлі. Якщо рік тому торгівля України з Польщею мала дефіцит більш ніж 130 млн дол, то тепер торгівля з Польщею має профіцит. Італія минулого року мала профіцит зовнішньої торгівлі з Україною 7 млн дол, а тепер вже майже 80 млн дол профіциту. У цілому в червні 2014 року дефіцит зовнішньої торгівлі з країнами ЄС становив 218 млн дол, а рік тому цей дефіцит був на рівні 1 млрд дол. Все змінюється.
Зниження експорту до країн СНД, це, насамперед, зниження українського експорту в Росію. За червень 2014 року обсяги українського експорту до Росії зменшилися на 11,84%. Як наслідок, в Україні різко впав експорт продукції машинобудування. Так, експорт транспортного машинобудування впав більш ніж на 60%, експорт машин і механізмів майже на 30%.
Крім того, більш ніж на 20% впав експорт хімічної продукції. Ця продукція поставлялася до Росії. А тепер для України цей ринок напівзакритий, а продати до ЄС продукцію українського машинобудування нереально. А вийти на інші ринки Азії або Африки українські машинобудівники не можуть. Там дуже сильні лобі ЄС, США та Китаю. Ці країни надають азіатським і африканським країнам пільгові кредити для закупівлі їхньої продукції машинобудування, а Україна цього робити не може. Тому наше машинобудування без Росії приречене на повільне або не дуже повільне зникнення.
ЄС охоче купує сировину, але не готову продукцію. Це дуже добре помітно навіть з торгівлі продуктами харчування. Країни ЄС збільшили закупівлю зерна і соняшникової олії в Україні, але вони не хочуть, і не будуть, найближчим часом купувати готові продукти харчування. Цю продукцію знову ж таки купувала тільки Росія та інші країни СНД. Але тепер і українська молочна продукція, і кондитерські вироби на російському ринку небажані товари. Як наслідок, продажі на експорт шоколаду і кондитерських виробів з какао впали майже на 40%, молочної продукції майже на 20%. І не очікується, що буде зростання в осяжному майбутньому.
Україні варто суттєво перебудувати своє виробництво і більше займатися виробництвом с/г сировини та металу. Що стосується продукції машинобудування та інших галузей, пов’язаних з виробництвом готових товарів, то варто їх почати згортати. Тому що без ринку Росії Україні не можна продати в таких великих кількостях ані вагонів, ані шоколаду, а тим більше твердого сиру.
За підсумками червня спостерігалося значне зниження імпорту, як з ЄС, так і з Росії. Імпорт з країн ЄС знизився на 27%, а з країн СНД на 32%. Це пов’язано зі специфікою імпорту з цих країн. Якщо зменшення імпорту з країн ЄС відбулося за рахунок зниження закупівель імпортних автомобілів з ​​Європи, то зменшення імпорту з країн СНД – це різке зменшення закупівель газу і нафтопродуктів з Росії. На 19% зменшилися закупівлі нафтопродуктів та газу цього року порівняно з минулим. Зменшилися і закупівлі продуктів з Росії, але це зменшення незначне, оскільки їхні обсяги в загальному обсязі імпортних товарів з Росії невеликі.
Це дійсно знакові зміни у зовнішній торгівлі України. При цьому не варто забувати, що за рахунок зменшення українського експорту до країн СНД, Україна вже за перше півріччя недоотримала майже 2,8 млрд дол експортної виручки, а за рахунок зростання українського експорту до країн ЄС, Україна додатково отримала експортної виручки лише на суму 1,2 млрд. дол. Поки що ЄС не може перекрити втрату російського ринку.
Олександр Охріменко
_ кандидат економічних наук_
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас