Вкладники сьогодні віддають перевагу короткостроковим гривневим вкладам - банкір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладники сьогодні віддають перевагу короткостроковим гривневим вкладам - банкір

Кредит&Депозит
2227
Криза ліквідності в банківській системі пішла на спад – населення більше не виносить панічно заощадження з банків, чому, втім, також сприяють адміністративні обмеження. Єдині проблемні регіони країни – Крим і схід, де населення використовує всі доступні можливості для вилучення своїх коштів.
Відтік вкладів з банківської системи припинився. У червні вперше від початку року, коли почалася криза ліквідності, депозити фізичних осіб зросли на 0,4% або на 1,5 млрд грн (без урахування валютних коливань), повідомили в Національному банку. Для підтвердження зміни тренда НБУ навів протилежні дані травня, коли портфель вкладів скоротився на 4,3% або на 15,8 млрд грн.
У прес-службі НБУ пояснили FinMaidan, що мова йде про всі депозити населення: “Щоб очистити загальний показник депозитів фізосіб від валютних коливань, показник в іноземній валюті перераховувався за курсом на початок року – 7,993 грн/дол. До нього додавалися депозити в національній валюті”. Варто відзначити, що валютний фактор уже практично не впливає на ринок: за червень офіційний курс гривні до долара ослаб всього на 5 копійок (0,4%) – до 11,82 грн/дол.
Відтік вкладів припинився на тлі жорстких обмежень на повернення депозитів: на день вкладники не можуть отримати на руки більше ніж 150 тис. грн у національній валюті та 15 тис. грн в іноземній валюті.
У більшості областей України темпи зростання залишків коштів на рахунках фізосіб за підсумками червня становили 2-5%. В окремих областях, наприклад в Херсонській, Кіровоградській, Закарпатській та Житомирській, заощадження громадян на банківських рахунках зростали вищими темпами – на 9%, 6%, 5,5% і 5,2% відповідно, повідомили в НБУ.
“Варто зазначити, що за підсумками червня збільшення депозитного портфеля банку було зафіксовано у всіх регіонах України, за винятком Криму. Найбільший приріст гривневих вкладів спостерігався у Дніпропетровському (+23%), Івано-Франківському (+15%) та Львівському (+14,5%) регіонах”, – повідомив директор з продажу і дистрибуції роздрібного бізнесу Альфа-банку Артур Атанов. В цілому, банк відчув приріст депозитів на 9,7% або 0,4 млрд грн. “У той час як загальний приріст гривневих депозитів на українському ринку становив 4,5%”, – повідав банкір.
Голова Нацбанку Валерія Гонтарєва, слова якої наведені в повідомленні НБУ, вважає, що всупереч антитерористичній операції, яка триває на сході країни, “емоційна напруга на депозитному ринку суттєво знизилася”. “І це лише початок. Ми очікуємо значне зростання припливу депозитів у банківську систему вже цього місяця (у липні. – Ред.)”. Такий оптимістичний прогноз, втім, поділяють не всі. “У найближчі два місяці ми очікуємо, що приплив депозитних коштів у національній валюті становитиме близько 1,5%”, – говорить Артур Атанов.
До того ж цей приплив дуже нестабільний. “Перевагу вкладники віддають короткостроковим гривневим вкладам”, – говорить Валерія Гонтарєва. Учасники ринку це підтверджують. “Близько половини нових депозитів – це короткострокові вклади (1-3 місяці з автоматичним продовженням)”, – говорить заступник начальника департаменту роздрібного банкінгу Укргазбанку Дмитро Замотаєв.
На тлі таких позитивних даних зберігаються і негативні фактори. “Відтік депозитів спостерігався в Автономній Республіці Крим та в східних областях, де тривають бойові дії, які перешкоджають діяльності банків”, – заявила Валерія Гонтарєва. Ці фактори довгострокові. Вклади, що перебували на балансі кримських підрозділів українських банків, будуть скорочуватися до повного розрахунку з клієнтами. А на сході країни відтік депозитів, швидше за все, не закінчиться допоки тривають бойові дії.
Банкрутства банків також впливають на ринок. У момент відкликання банківської ліцензії звітність проблемної установи перестає враховуватися у загальній статистиці. Наприклад, в червні на ліквідацію були відправлені Брокбізнесбанк і Банк Форум, заборгованість яких перед роздрібними вкладниками сумарно на 1 квітня становила 8 млрд грн. Менше половини цих вкладів гарантується ФГВФО. Постраждалим вкладникам частково видана компенсація, більша частина буде виплачена до кінця літа. Після чого вони можуть або розмістити ці гроші на рахунках банків, або віднести їх додому або розмістити в сейф, що позбавляє банки пасивної бази.
Наприклад, Укргазбанк у червні, виплачуючи за рахунок коштів ФГВФО компенсацію колишнім клієнтам Брокбізнесбанку, переконав вкладників збанкрутілого банку розмістити на його депозитних рахунках 113 млн грн або 14% отриманих компенсацій. У підсумку портфель депозитів Укргазбанку в національній валюті збільшився на 369 млн грн (майже 15% від рівня кінця першого кварталу). “За червень портфель вкладів фізичних осіб в цілому у банку за всіма валютами в гривневому еквіваленті без врахування курсових різниць збільшився на 391 млн грн”, – розповів Дмитро Замотаєв. Приплив грошей став вирішальним фактором, який дозволив банку знизити з 1 липня ставки за вкладами на 3-4 відсоткових пункти. Аналогічна перспектива чекає й на інших гравців ринку, якщо тренд, що намітився в червні, збережеться мінімум декілька місяців.
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас