Ноу-хау: в українських селах можуть з'явитися "старости" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ноу-хау: в українських селах можуть з'явитися "старости"

Казна та Політика
1333
Верховна Рада прийняла в першому читанні урядовий законопроект про добровільне об’єднання територіальних громад. За відповідне рішення проголосували 269 народних депутатів.
Законопроектом передбачається, що територіальні громади можуть об’єднуватися в одну сільську, селищну, міську територіальну громаду, створювати єдині органи місцевого самоврядування та обирати відповідно сільського, селищного, міського голову, а також вийти з об’єднаної громади за умови, якщо це не призведе до зниження якості наданих послуг жителям районів.
Документом визначаються умови для здійснення об’єднання територіальних громад. Зокрема територія об’єднаної територіальної громади має бути нерозривною, межі об’єднаної територіальної громади повинні відповідати кордонам суміжних територіальних громад, об’єднана територіальна громада повинна бути розташована в межах території Автономної Республіки Крим, однієї області, а відстань від адміністративного центру об’єднаної громади швидка допомога або пожежники повинні доїхати до віддаленого населеного пункту за необхідності не пізніше ніж за 30 хвилин.
Рішення про об’єднання місцевих громад на підставі відповідного проекту договору приймається Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними радами, які після об’єднання громад призначають перші місцеві вибори депутатів сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади та відповідно сільського, селищного, міського голови.
У разі ж об’єднання територіальних громад, що розміщуються на територіях суміжних районів, або територіальної громади міста з територіальними громадами села, селища, міста приймає рішення про внесення на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо зміни меж міст, районів.
Крім цього передбачається введення інституту сільського старости.
Староста виконує свої функції за контрактом (договором), укладеним між ним та виконавчим комітетом сільської, селищної ради. Контрактом визначаються функції старости й розмір оплати його послуг. Староста має право брати участь у засіданнях виконавчого комітету ради з правом дорадчого голосу.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас