Туристичні оператори в Україні на межі банкрутства, перший гучний випадок вже є - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туристичні оператори в Україні на межі банкрутства, перший гучний випадок вже є - експерт

Особисті фінанси
8444
Можна казати сміливо, що деякі туристичні оператори опинилися на межі банкрутства, але на сьогодні єдине банкрутство, яке спливло – це компанії “Ільтур”. “Які банкрутства спливуть найближчим часом – ми можемо тільки уявляти. Невідомо, наскільки великим є потенціал великих операторів, наскільки вони захищені своїми інвесторами або материнськими компаніями”, – розповів президент Асоціації лідерів туристичного бізнесу України Олександр Новіковський під час прес-конференції.
“Зараз є гучне банкротство навколо компанії “Ільтур”. Проблема в тому, що були продані програми, тури, але оператор з невідомих причин не зміг заплатити за туристів, відпочинок яких був попередньо заброньований. Тобто, туристи виконали свої зобов’язання перед агентами, агенти виконали свої перед туроператором, а туроператор не оплатив проживання та відпочинок туристів. Почалось із Туреччини – люди приїхали на місце, але їм було відмовлено у поселенні. Потім була ситуація в Болгарії – туристи приїхали, але не заселились, бо їм було відмовлено. Є такі, які лише нещодавно придбали тури – і залишились вдома, ні з чим”, – розповів Новіковський. За його словами постраждалих лише в Туреччині – 300-350 осіб, а в Болгарській республіці кількість постраждалих туристів близько тисячі. Зараз від усіх клієнтів збирають заяви на відшкодування та намагаються забезпечити їх правовою підтримкою.
“Це не перше гучне банкрутство. Нажаль, жоден турист, користувач послуг, не захищений від такого сценарію. Допоки відповідальність оператора перед туристом не буде збільшена в рази, такі випадки будуть траплятися і надалі. Але це нормальна економічна практика – в Британії, наприклад, кожен рік банкрутує близько 20 туроператорів. Але у них кожен турист захищений, і ніхто від цього не страждає. Тому таку практику треба втілювати в життя і в Україні”, – додав експерт.
Нагадаємо, проблеми у турагентства “Ільтур” почались ще 14 червня – тоді перша група туристів не змогла поселитись в отелі. Згодом в офісі компанії провели обшук правоохоронці та податкова служба. В компанії вину за зірваний відпочинок перекладають на банк, який вчасно не провів оплату.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас