Депутати дали старт Конституційній реформі Порошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати дали старт Конституційній реформі Порошенко

Казна та Політика
1651
Народні депутати проголосували за включення до порядку денного проекту Конституції, запропонованого президентом України Петром Порошенком. Включення до порядку денного підтримали 277 нардепів.
Перед голосуванням президент закликав депутатів невідкладно прийняти зміни до Конституції.
“Запропонована нами децентралізація звірена з європейським досвідом. Це і є протиотрута проти федералізації, потужна вакцина проти неї. Україна була, є і буде унітарною державою, і цей основоположний принцип залишається непорушним, недоторканним, нетлінним”, – сказав Порошенко, представляючи в парламенті свій проект змін.
Фракція “Батьківщина”, яка раніше висловлювалася за те, щоб президент вніс новий проект змін до Конституції, вирішила голосувати лише за внесення до порядку денного цього законопроекту, для подальшого його всенародного обговорення.
У свою чергу депутат Сергій Власенко (“Батьківщина”) заявив, що його фракція подасть альтернативний законопроект. “Фракція Батьківщина внесе альтернативний законопроект, який стосуватиметься тільки питань децентралізації та статусу прокуратури”, – сказав він.
Власенко зазначив, що запропонований президентом проект змін значно розширює повноваження глави держави. Наприклад, в частині призначення керівника Антимонопольного комітету, а також національних комісій.
Представники президента отримують контроль за дотриманням законності в регіонах, а також функцію координації дій центральних органів влади, що, за словами Власенка, не відповідає принципу децентралізації.
Він також підкреслив, що одна з основних претензій фракції Батьківщина – це те, що проект змін був поданий без попереднього широкого обговорення.
Фракція “Свобода” також висловилися проти запропонованих президентом змін і згодна голосувати тільки за внесення до порядку денного.
Що пропонує президент
Так, Конституція передбачає децентралізацію. До системи адміністративно-територіального устрою будуть включені регіони, райони і громади (громади).
Відповідно до законопроекту, регіонами України є: Автономна республіка Крим, 24 області, міста Київ та Севастополь.
У законопроекті наголошується, що громадою є створена в порядку, визначеному законом, адміністративно-територіальна одиниця, яка включає один або декілька населених пунктів (село, селище, місто), а також прилеглі до них території.
Порядок формування районних і обласних рад має забезпечувати представництво громад.
У законопроекті наголошується, що жителі громади на основі загального, рівного, прямого виборчого права обирають шляхом таємного голосування відповідно сільського, селищного, міського голову, який очолює виконавчий комітет ради та головує на її засіданнях. Строк повноважень сільського, селищного та міського голови, обраного на чергових виборах, становить 5 років.
Голова райради обирається зі складу депутатів і очолює її виконавчий орган. Райрада за поданням обраного голови формує склад виконавчого органу ради.
Голова облради обирається зі складу депутатів ради і очолює виконавчий орган ради.
З одного боку проект змін Конституції передбачає надання більше повноважень місцевій владі, але з іншого боку Порошенко пропонує призначати представників президента в регіонах і районах для координації діяльності територіальних органів центральної виконавчої влади. Нагадаємо, за президента Леоніда Кучми були представники президента в областях.
Відповідно до законопроекту, представники президента також здійснюють нагляд за виконанням Конституції і законів України на відповідній території, за дотриманням прав і свобод людини. Представники президента також направляють і організовують діяльність всіх територіальних органів центральної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в умовах надзвичайного та воєнного стану.
Нагадаємо, раніше фракція “Батьківщина” наполягала на відстроченні розгляду проекту змін до Основного закону.
“Батьківщина” наполягає на тому, щоб президент вніс новий проект змін до Конституції, який не передбачає узурпацію влади новим главою держави і передбачає реальну децентралізацію влади.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас