Найбільший французький банк BNP Paribas заплатить США $9 млрд штрафу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільший французький банк BNP Paribas заплатить США $9 млрд штрафу

Фондовий ринок
949
Найбільший французький банк BNP Paribas в понеділок визнав свою провину за висунутими США звинуваченнями в порушенні режиму санкцій і погодився заплатити американській владі рекордний штраф в розмірі $8,97 млрд.
BNP Paribas визнав, що з 2004 до 2012 року проводив операції з особами та компаніями в Судані, Ірані та на Кубі, які були внесені владою США до списку санкцій. За даними Мін’юсту США, більшість незаконних платежів – на суму близько $6,4 млрд в 2006-2007 роках – були зроблені від імені громадян Судану, внесених до «чорного списку» через причетність до порушення прав людини і пособництво тероризму. Як встановили американські слідчі, BNP Paribas використовував банки-сателіти, щоб приховати угоди.
Штраф – не єдине покарання, передбачене для BNP Paribas. У рамках угоди з американськими регуляторами банк погодився звільнити 13 високопоставлених менеджерів, включаючи головного операційного директора Жоржа Чодрона деКуселя. Банк також застосує дисциплінарні заходи у вигляді пониження в посаді, зниження зарплати та інші санкції щодо ще 32 менеджерів. За даними джерел Bloomberg, з 2012 року свої посади вже втратили близько 30 менеджерів BNP Paribas.
Крім того, влада США зобов’язала BNP Paribas обмежити безготівкові операції в доларах. Зокрема, філії в Нью-Йорку і іншим американським «дочкам» банку протягом одного року, починаючи з 1 січня 2015 року, буде заборонено проводити доларові клірингові операції для розрахунків за газовими і нафтовими операціями з офісами банку в Женеві, Парижі та Сінгапурі, передає Reuters.
BNP Paribas заявив, що збереже ліцензії і не очікує «суттєвого впливу» штрафу та інших санкцій на свою операційну діяльність. Банк повідомив, що приверне третю сторону для здійснення клірингових розрахунків у доларах в 2015 році.
За останні два місяці BNP Paribas став другим великим європейським банком, що визнав свою провину за висунутими США звинуваченнями. У травні швейцарський Credit Suisse визнав себе винним у приховуванні інформації про рахунки американців від американських податківців і погодився виплатити $2,6 млрд – рекордний для випадків відходу від податків в офшорах штраф.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас