ЄБРР вдвічі збільшив фінансування альтернативної енергетики в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР вдвічі збільшив фінансування альтернативної енергетики в Україні

Кредит&Депозит
439
Європейський банк реконструкції та розвитку удвічі збільшив обсяг фінансування програми реалізації проектів альтернативної енергетики в Україні (USELF) – до 140 млн євро.
Про це в інтерв’ю журналістам заявила провідний банкір департаменту електроенергетики ЄБРР Ольга Єрьоміна.
“Коли ми готували першу фазу, в рамках якої було виділено 50 млн євро фінансування банку і 20 млн євро від Фонду чистих технологій, це був пробний етап. Оскільки був досягнутий успіх у реалізації першого етапу … було прийнято рішення радою директорів ЄБРР на початку 2014 року продовжити дану програму і збільшити обсяг фінансування, в рамках USELF, теж на 70 млн євро. 50 млн – це фінансування ЄБРР, і 20 млн – це фінансування Фонду”, – сказала Єрьоміна.
Менеджер проекту USELF Ральф Вальтер повідомив, що всього за час проекту було отримано 108 заявок, з яких розглянули поки 33, і 7 проектів вже отримали фінансування.
За словами старшого менеджера департаменту енергоефективності ЄБРР Сергія Масліченка, банк забезпечує фінансування 60% від вартості проекту.
“Спочатку інвестор витрачає свої гроші – це 40%. Потім інші 60% забезпечує ЄБРР”, – сказав Масліченко.
Водночас, відповідаючи на запитання про розмір процентної ставки по кредиту, банкір зазначив: “У нас немає стандартної відсоткової ставки як в українських комерційних банках. Все залежить від ризиків проекту, і хто є інвестором проекту”.
“Метою ЄБРР не є субсидування процентної ставки, ми не даємо нижче ринкових. Процентні ставки – це комерційна таємниця за кожним проектом”, – додав Масліченко.
Нагадаємо, ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. Станом на 1 січня 2013 р. банк взяв на себе зобов’язання з надання понад 8,2 млрд євро (10,7 млрд дол.) в рамках 318 проектів в Україні. Одним з найбільших енергетичних проектів банку в Україні є надання кредиту обсягом 300 млн євро за проектом “Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій”.
ЄБРР в 2010 році оголосив про початок Програми фінансування альтернативної енергетики (USELF) обсягом 50 млн євро, метою якої є надання фінансування місцевим приватним підприємствам для інвестицій у проекти відновлюваної енергетики (мала гідроенергетика, вітроенергетика, сонячна енергетика, використання біомаси та біогазу) в Україні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас