Банк Англії пояснив, що буде з ринком нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії пояснив, що буде з ринком нерухомості

Нерухомість
652
Глава Банку Англії Марк Карні прагне охолодити британський ринок нерухомості. У четвер він розповів, що включає в себе план з посилення умов по іпотеці.
Лондонська нерухомість дорожчає випереджаючими темпами
Під час прес-конференції він зазначив, що Банк Англії вже досяг своєї “межі терпимості” до того, що відбувається на ринку житла., пише CNBC.
Раніше Карні не раз відзначав свою стурбованість з приводу формування бульбашок на ринку, особливо це стосується Лондона і на південному сході Англії.
Для боротьби з цими явищами було вжито заходів.
Так, Комітет з фінансової політики центрального банку заявив, що обмежить суми іпотечних кредитів відносно доходів позичальника. Цей показник буде знижений до 4,5, тобто на 15% в порівнянні з поточними умовами.
Більше того, Карні оголосив про введення спеціальних тестів, необхідних для отримання іпотеки. Йдеться про нововведення, згідно з яким позичальник повинен довести банку, що зможе розплатитися по кредиту навіть у тому випадку, якщо ставки зростуть на 3%. Раніше аналогічний тест необхідно було пройти з гіпотетичним підвищенням ставки всього на 1%.
Марк Карні, Глава Банку Англії:
“Такий підхід дозволить загальмувати кредитування, яке в даний час випереджає зростання доходів. Воно також не дозволить банкам займатися надмірно ризиковим кредитуванням, яке може послабити економічне зростання”.
Після цих заяв британський фунт відновив своє зростання і впритул наблизився до позначки максимуму 1,7064 за долар – максимум за 5,5 років, встановлений минулого тижня.
Побоювання виникнення бульбашки на ринку нерухомості посилилися після публікації Управлінням національної статистики свіжих даних про динаміку цін.
Так, ціни в Лондоні в річному вираженні зросли на 18,7%, а в Англії в цілому. У столичному регіоні зростання набагато більше швидке, ніж в країні в цілому. Британська нерухомість у квітні в річному вираженні додала 9,9%. У березні зростання становило 8,8%.
Директор Ради іпотечних кредиторів Павел Смі заявив, що посилення умов дозволить забезпечити стійкість до можливих потрясінь.
Він також висловив думку, що нововведення, швидше за все, вплинуть на ринок Лондона більшою мірою, ніж на якийсь інший.
Процентні ставки
Ще одним фактором, який може охолодити ринок нерухомості, є майбутня монетарна політика Банку Англії. Зараз ставка перебуває на рекордно низькому рівні в 0,5%, але регулятор уже дав зрозуміти, що підвищення не за горами.
Кілька тижнів тому Карні сказав, що посилення грошово-кредитної політики відбудеться “раніше, ніж очікує ринок”.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас