До 2080 року зміни клімату призведуть до збитку в 190 мільярдів євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 2080 року зміни клімату призведуть до збитку в 190 мільярдів євро

Світ
759
До 2080 року зміни клімату призведуть до збитку в 190 мільярдів євро, від аномальної спеки помруть близько 200 тисяч осіб, збитки від повеней зростуть до 10 мільярдів євро, а в одній лише Південній Європі згорить вісім тисяч квадратних кілометрів лісів. Від посух страждатимуть в сім разів більше людей, ніж зараз, від підвищення рівня моря – втричі більше.
Такі цифри представлені в останній доповіді, опублікованій на сайті Спільного дослідницького центру (наукової служби Європейської комісії).
У новій доповіді Центру розраховується вплив кліматичних змін на дев’ять секторів економіки та екології: сільське господарство, туризм, енергетику, транспортну інфраструктуру, здоров’я населення, стан берегової лінії, частоту і інтенсивність посух, повеней і лісових пожеж. Збиток від стихійних лих був включений в єдину економічну модель, щоб розрахувати його наслідки для добробуту населення. Найбільше воно постраждає від передчасних смертей, пов’язаних з потеплінням (120 мільярдів євро), на другому місці – руйнування берегової лінії (42 мільярди), на третьому – збиток для сільського господарства (18 мільярдів).
У доповіді також підкреслюється нерівність європейських регіонів. Кліматичні зміни найбільше вплинуть на південь континенту і південну частину Центральної Європи (на ці території припаде 70 відсотків передбачуваного збитку), а найменше – на північ (1 відсоток). На Великобританію та Ірландію припаде 5 відсотків, на північ центральної Європи – 24 відсотки. Втім, автори доповіді нагадують: через щільність економічних зв’язків між країнами Євросоюзу ці втрати неминуче будуть «переливатися» на сусідні регіони.
Представлений сценарій передбачає, що влада Євросоюзу не робить ніяких активних дій для пом’якшення наслідків глобального потепління, а середня температура у світі піднімається до 2080 року на 3,5 градуса за Цельсієм. Якщо ж європейські держави вдадуться до жорстких заходів з обмеження викидів парникових газів, а зростання температури не перевищить двох градусів, збиток від кліматичних змін повинен скоротитися на 30 відсотків (60 мільярдів євро). Лісів згорить вдвічі менше, а 23,3 тисячі осіб уникнуть смерті від аномальної спеки. Втім, автори доповіді попереджають, що, якщо врахувати зростання населення і економіки в найближчі десятиліття, негативні наслідки глобального потепління виявляться ще більш масштабними.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас