Банк Англії посилює правила іпотечного кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії посилює правила іпотечного кредитування

Кредит&Депозит
234
Банк Англії посилив правила іпотечного кредитування, прагнучи запобігти надлишковим запозиченням домовласників, пише газета The Wall Street Journal.
Цей крок показує, що керівництво британського ЦБ все більше побоюється ризиків, які бум на ринку житла може становити для британської економіки, відзначають експерти.
Незважаючи на те, що заборгованість домовласників поки що не становить ризику для стабільності фінансової системи Великобританії, керівництво ЦБ вважає за “розумне застрахуватися від ризику суттєвого погіршення стандартів кредитування і подальшого різкого зростання кількості домовласників, що мають величезні борги”, йдеться піврічному звіті, опублікованому Комітетом з фінансової політики (Financial Policy Committee, FPC) Банку Англії.
Відповідно до нових вимог FPC, кредити, сума яких перевищує доходи позичальника більш ніж в 4,5 рази, мають становити не більше 15% від всіх іпотечних кредитів банку.
Крім цього, ЦБ наказав фінінститутам більш строго тестувати здатність позичальників виплачувати кредити у випадку підвищення відсоткових ставок.
Ці кроки робляться Банком Англії на тлі різкого зростання цін на житло у Великобританії: така тенденція, на думку ЦБ, може штовхати домовласників до залучення нових кредитів, які їм буде складно виплачувати.
За даними Національного статистичного управління Великобританії, вартість житла в країні в квітні збільшилася на 9,9% в перерахунку на річні темпи на тлі майже 20-відсоткового стрибка цін в Лондоні і на південному сході Англії.
Керівництво британського ЦБ побоюється, що зростання відсоткових ставок або падіння цін на житло у Великобританії негативно позначаться на позичальниках і, відповідно, банках, що відіб’ється на рівні споживчих витрат, а також обсягах кредитування і, відповідно, послабить темпи відновлення економіки Великобританії.
“За наявності високого рівня заборгованості домовласники з великою ймовірністю зіткнуться з труднощами при оплаті кредитів у випадку несподіванок у плані зміни доходів або відсоткових ставок. Це може являти собою прямі ризики для гнучкості банківської системи Великобританії, а також негативно позначитися на економічній стабільності”, – наголошується в повідомленні Банку Англії.
Серед світових Центробанків, котрі вживали аналогічні заходи для охолодження ринків нерухомості, – ЦБ Канади, Норвегії та Швейцарії.
У британському ЦБ відзначають, що, за його оцінками, нові обмеження для іпотечного кредитування не зроблять істотного впливу на економіку.
Нові правила набувають чинності 1 жовтня 2014 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас